Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

IT не като занаят, а като изкуство

Снимка: Shutterstock

За никого не е изненада, че IT секторът привлича все повече нови кадри. Професия в тази посока е една от най-често избираните от учениците и току що завършилите студенти. Но това, което става все по-често срещано, е преквалификацията на кадри от други сектори в средата на техния професионален път. Затова ние питаме - какъв е пътят към професия програмист от нулата и всеки ли може да започне кариера в този сектор. Възможни отговори ни дават гостите. Първа е Надя Атанасова, мениджър „Технологични обучения" в Телерик Академия: 

"В сектора се търсят супер много хора - ще има над 30000 работни места в България за следващите години. Всеки, който има желание да остане в крак с бъдещето, не може да не се отправи към IT сектора. Хората при нас искат да се надградят, не просто да се преквалифицират. Средната възраст в нашите програми е над 30 г., те са и доста успешни. Добрата дигитална култура е необходима, за да разберем всяко нещо, с което работим. Всички услуги стъпват на тях.

Хората не си дават сметка първоначално, че нещата не са толкова лесни, но най-трудното е да се хвърлиш. Не търсим хора с предишен опит, търсим мотивация. Сферата е огромна, за всеки има място. Имаме програми, които са безплатни, започва се от нулата и за месец разбираш, дали това е за теб. Подготвителните курсове са в събота, даваме възможност на участниците да вземат сравнително информирани решения. За свободното време е само подготвителният курс. Иначе заетостта в 6-месечния курс е ежедневна.

Като човек учил много, мога да кажа, че работата е тегава и ако не те влече решаването на проблеми, няма цифра, която да те накара да останеш. Това не е занаят, а е изкуство."

Ето и мнението на Светослав Димов, CEO на Dev.bg:

"Имам теория, че дори да имаме възможност да си попълним нуждите с 30000, на сектора вече ще му трябват 50000. Недостигът е голям, дори на пазари с повече кадри, има все-повече търсене. Още по-интензивно става това с CHAT-GPT. Част от айти професиите ще се изменят, но няма да изчезнат. Разрастването на сложността на задачите прави меките умения все по-търсени.

Има много CV на бъдещи колеги, на тях им е най-трудно да намерят първата си работа в сектора. Но все-повече компании развиват стажантски програми за тях. Много зависи от мотивацията. На архитекти например, любопитството им помага да се развиват възможно най-бързо.

Често хора, които се преквалифицират на по-напреднала възраст, с интерес и труд, успяват да пораснат по-бързо, благодарение на житейския си опит. Съветът ми към търсещите кариерна смяна е, първо да се срещнат с хора, които я вършат. Ако нямата достъп до подобен тип хора, в сайта ни свързваме с такива. Предаването на знание е залог за успех в индустрията ни." 

По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономическата свобода в България продължава да намалява

Продължава да намалява икономическата свобода в България, сочи публикуваното от Института за пазарна икономика изследване “Икономическа свобода по света 2023” . То е проведено съвместно с канадския институт „Фрейзър“ и отрежда на страната ни 43-ото място сред 165 държави и територии. Миналата година България заемаше по-предни позиции в..

публикувано на 21.09.23 в 18:07

Тематичен тур и нова изложба ще ни пренесат в събитията белязали пътя на Независимостта

На 22 септември Националният военно-исторически музей ще отбележи 115-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България с нова изложба, а от 11 часа, като входен билет за посетителите ще има безплатен тематичен тур в музея, разкри в ефира на Радио София доц. д-р Соня Пенкова. Всички желаещи ще могат да се включат, дори и да са..

публикувано на 21.09.23 в 16:44

Темата за енергийната еволюция събира експерти от различни сектори на международен форум в София

Първият международен форум и изложение „Енергийна еволюция 2023: европейски практики, местно приложение“ ще се проведе на 2 и 3 октомври 2023 г., от 9.00 до 17.00 часа, в Интер Експо Център. Събитието ще обедини експерти от различни сектори, каза пред Радио София д-р инж. Веселин Тодоров . Той добави, че дискусията ще даде насоки за..

публикувано на 21.09.23 в 16:41
 Искрен Иванов

Искрен Иванов: Проблеми с политическата стабилност в страната няма. Големият проблем е поляризацията

Политическата обстановка у нас не може да се окачестви като неспокойна, колкото е поляризирана, коментира пред Радио София политологът, преподавател и експерт по управление на кризи Искрен Иванов . „Големият проблем не е стабилността на правителството, защото на този етап не се задават дестабилизиращи тенденции, а по скоро разделението..

публикувано на 21.09.23 в 15:26

"Литературни маршрути 2023" с пето издание

Петият сезон на "Литературни маршрути 2023" на фондация "Прочети София" завършва през септември и октомври 2023 г. с нови дестинации по стъпките на именити личности от българското изкуство и култура. Подробности по темата разказа Тодора Радева, директор на фондацията. По думите й един от маршрутите, проведен на 16 септември 2023г. е бил  посветен..

публикувано на 21.09.23 в 14:39
Д-р Христо Тутунаров

Книга за частните армии разкрива генезиса на войната

На 25 септември 2023 г. ще бъде представена книгата "Частните армии. Еволюцията на войната". В предаването "Радиокафе" събеседник бе нейният автор – д-р Христо Тутунаров, преподавател в Университета за библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) Винаги ли са съществували частни армии, откога ги има, кой ги е създавал? Ето..

публикувано на 21.09.23 в 14:06

Втора английска гимназия - какви ще са новостите тази година

Веселина Иванова, заместник директор на Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" разказа за новите проекти, които предстоят през тази учебна година, както и за участието им в програмите на "Еразъм +". "Новата учебна година във Втора английска гимназия започна с вълнение, особено за учениците, които посрещаме за първи път, а това са нашите..

публикувано на 21.09.23 в 12:40