Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как ще протече реставрацията на минералната баня в "Овча купел"

След около 40 години разруха, в началото на март емблематичната сграда на минералната баня в „Овча Купел“ стана строителна площадка, за да бъде основно ремонтирана и реставрирана.

Дълги години тя беше държавна собственост, но през 2019 година беше прехвърлена за стопанисване на Столичната община.

Възложител на изпълнението на проекта за възстановяване на банята - паметник на културата от местно значение, е Регионалният исторически музей-София (РИМ). Планираната продължителност на работа е 480 дни.

  • Изграждането на зданието продължава 13 години (с прекъсване) от 1920 до 1933 година. Сградата е едно от най-значимите технологични съоръжения от творчеството на арх. Георги Овчаров, конкретно за територията на София.
    Тя е една от най-модерните бани след освобождението по идея на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. В близост е имало и институт по курортология. Дебитът на извора е около 4,7 литра на секунда и се оползотворява изцяло през лятото от близката болница и басейните към нея.

„Банята спира да функционира в края на 80-те години, първоначално е затворена с цел ремонт, но той така и не се осъществява. След това, поради неподдържане, сградата започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети на интериора, особено в помещенията с басейните. Допълнително, през годините от филмовата индустрия са използвали обекта като естествен декор и интериор за снимки и правят някои намеси, които се е сигурно дали са от позволените“, припомни пред Радио София доц. Венета Ханджийска-Янкулова, директор на РИМ-София.

Проектът за възстановяване ще струва близо 8 млн. лв., като 4,4 млн. лв. са осигурени от бюджета на Столичната община. Два етажа от минералната баня в "Овча купел" ще бъдат превърнати в център за продължаващо обучение и за върхови постижения. В една от лабораториите, които ще бъдат разположени на горните нива на банята, се предвижда да се правят изследвания, свързани с въздействието на минералната вода върху здравето на хората.

„Обследванията показват, че конструктивно сградата е в добро състояние. Тя запазва основното си предназначение, разбира се. Ще се запазят оригиналните елементи от фасадите, колоните, фронтоните, корнизите от фасадата на сградата, сводовите тавани, подовите настилки. Изпълнител на ремонта и реставрацията е консорциум, специално създаден за проекта. Ние като възложител пряко ще наблюдаваме и следим дейността по изпълнението“, каза още доц. Ханджийска.

С нея разговаря Данаил Конов.

Снимки: Столична община


По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събитие за осъзнати родители

Голямото изложение за малки мечтатели , разказано от един от организаторите - Милена Филипова: "Вярваме, че децата заслужават най-доброто. Идеята е заради нашите малки мечтатели. Колкото повече растат, децата имат нужда от повече извънкласни дейности. Събираме български създатели на интересни продукти, които не са толкова популярни. Събитието..

публикувано на 01.04.23 в 16:00
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Софийски разкази - какво не знаем за „Под игото“?

"Софийски разкази" е новата ни рубрика в "Легендите на София". Неин автор е Виктор Топалов от Бохемска София, в съвместна продукция с Радио София. Какво не знаем за „Под игото“? Кои са интересните факти от написването и издаването на най-известния български роман? Какво разказва самият автор за творбата си? В рубриката „Софийски разкази“ Виктор Топалов от..

публикувано на 01.04.23 в 15:00

Хуморът е много добър вариант да не си хабиш нервите

Дими Деянски, стенд-ъп комедиантът за 1 април: "Днес празнуваш с това, че всичко може да ти се размине. Хората ти се радват на чувството за хумор и си казват "Боже, колко е чаровен". Назад в годините си спомням, че се бях пошегувал, че ще се върна в България за пролетната ваканция - учех в Канада. Казаха ми - "трябва да се занимаваш със стенд-ъп"...

публикувано на 01.04.23 в 12:07
Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Търсят се следващите младежки делегати към ООН.  За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година. Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14..

публикувано на 01.04.23 в 10:46

Посланици на изчезващи видове

Зоологическа градина София ще отбележи 1 април – Международния ден на птиците от 10:30 ч. до 14:00 ч. с информативна програма и специални гости от Българското дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria. Подробности от  Катя Зарева, еколог към столичната зоологическа градина: "Това е един от най-старите екологични празници. Отбелязва се..

публикувано на 01.04.23 в 09:44

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21