Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Традиционното облекло е знак

Носиите разказват“. Какво? Отговори от Анелия Овнарска и Илиян Костадинов от Историческия факултет на СУ:

"Събитието е организирано от Академично етноложко сдружение и от катедра Етнология, поводът е тъжен - отиде си доц.Мирелла Дечева, която работеше в областта на традиционното българско облекло. Затова събитието е посветено на нейната памет и е свързано с носиите.

Ще покажем носии от цяла България заедно с колекционери, част от тях ще присъстват. Ще разкажем и интересни факти, някои от тях може и да не са познати. Поради времеви и пространствени ограничения, няма да можем да покажем целия спектър, но ще се видят основните разлики. Разлики в носиите както между тези на по-младите и по-възрастните, така и на тези с различен статут в обществото. Например на млади момичета и на вече омъжени.

Повсеместно се смята, че носиите са свързани с етнографските области, но искаме да наблегнем на научната основа. Показваме богатството на традиционната женска носия и как тя се променя с възрастта на жената.

По ред причини, мъжките носии не са представени в музейните експозиции. Мъжките носии изчезват преди 150 години и са по-малка част от етнографските изложби.

Ще имаме участници фолклорен колектив с автентични облекла. Важна е композицията, това е материална култура. Докато не се види и пипне, нищо не е. Колкото повече навлизаме, толкова повече нищо не знаем.

Традиционното облекло е знак. Всеки елемент значи нещо и трябва там да стои, за да ѝ се показва социалния статус. Облеклото се развива, в началото се добавят елементи, с възрастта се премахват. Пафтите в някои краища на България са подарък на малкия годеж. Децата не носят пафти. Накитите са за невестите и за тези, които са сгодени.

В шоплъка промяната се случва бързо, след като София вече става столица. Старите дрехи са неприемливи. Всекидневната употреба на носии отпада в 20-те - 30-те по селата. Чадърът се появява като важен нов елемент и подсказва материални възможности. Цялостно везаните ръкави се заменят от дантелата, която е купувана на пазара.

Тук-таме се смесват модерни дрехи с шевици. Днес ако хората с интерес се свържат с научните среди, ще им бъде полезно. Част от знанието вече липсва. Сега може да се видят безумни неща, шопска риза със северняшка пола. Няма понятие национална носия.

Колекционерите са източник на информация, студентите не винаги попадат на хора с познания. Днешните баби са получили знанието си в читалището. Но ние сме оптимисти."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събитие за осъзнати родители

Голямото изложение за малки мечтатели , разказано от един от организаторите - Милена Филипова: "Вярваме, че децата заслужават най-доброто. Идеята е заради нашите малки мечтатели. Колкото повече растат, децата имат нужда от повече извънкласни дейности. Събираме български създатели на интересни продукти, които не са толкова популярни. Събитието..

публикувано на 01.04.23 в 16:00
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Софийски разкази - какво не знаем за „Под игото“?

"Софийски разкази" е новата ни рубрика в "Легендите на София". Неин автор е Виктор Топалов от Бохемска София, в съвместна продукция с Радио София. Какво не знаем за „Под игото“? Кои са интересните факти от написването и издаването на най-известния български роман? Какво разказва самият автор за творбата си? В рубриката „Софийски разкази“ Виктор Топалов от..

публикувано на 01.04.23 в 15:00

Хуморът е много добър вариант да не си хабиш нервите

Дими Деянски, стенд-ъп комедиантът за 1 април: "Днес празнуваш с това, че всичко може да ти се размине. Хората ти се радват на чувството за хумор и си казват "Боже, колко е чаровен". Назад в годините си спомням, че се бях пошегувал, че ще се върна в България за пролетната ваканция - учех в Канада. Казаха ми - "трябва да се занимаваш със стенд-ъп"...

публикувано на 01.04.23 в 12:07
Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Търсят се следващите младежки делегати към ООН.  За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година. Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14..

публикувано на 01.04.23 в 10:46

Посланици на изчезващи видове

Зоологическа градина София ще отбележи 1 април – Международния ден на птиците от 10:30 ч. до 14:00 ч. с информативна програма и специални гости от Българското дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria. Подробности от  Катя Зарева, еколог към столичната зоологическа градина: "Това е един от най-старите екологични празници. Отбелязва се..

публикувано на 01.04.23 в 09:44

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21