Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото от мислещи хора е по-трудно манипулируемо

6
С млади учени на ИДП
Снимка: радио София

Днес в предаването говорим за предизвикателствата пред младите учени от Института за държавата и правото към Българската академия на науките, тяхната реализация и бъдещи научни перспективи.

Доколко политиката на държавата е насочена към развитието на науката? Каква е ползата от правенето на наука? Каква е дейността на Института за държавата и правото като изследователски център?

Разговаряме с Георги Бакьов – доктор по специалността Международно право и международни отношения: какво е за него Институтът за държавата и правото? Какви са предизвикателствата пред младите учени и за хората, което е срещнал тук и за бъдещето на науката:

"Подпомагаме правоприлагането у нас, ние сме сред малките институти на БАН. Акад. Баламезов е първият директор на ИДП. В началото сътрудници са му учени от СУ. До момента са многобройни министрите и членове на съдебната власт, излезли от института.

За мен това е островът на академичната свобода, мястото, където всеки може да се радва на пространство и простор при определяне на своите бъдещи проекти и научни търсения.

Тук се подкрепя смелия подход, независимо дали ще доведе до очакваните резултати, защото и грешната стъпка е все пак стъпка напред. Средата е изключително подкрепяща и приобщаваща.
Част от тези изследвания, които извърших, често и с прогностичен характер, съм публикувал в различни сборници и научни списания, отново подкрепян от своите ментори.
Според рецензентите, някои от темите, които съм разглеждал, представляват научна новост не само за България, но и в световен мащаб. Сред тях са тези за употребата на изкуствения интелект и дигиталната комуникация в правото на международните договори, мястото на soft law в договорите на международните организации, понятието за международно върховенство на правото и връзката му с универсалните международни организации.
Аз и консултантът ми доц. Тони Димов, изработихме и първото по рода си пилотно изследване „България по пътя на присъединяване към организацията за икономическо сътрудничество и развитие: препоръки, предизвикателства и перспективи“. В идеологическата основа на ОИСР са закрепени принципите на
представителната демокрация и пазарната икономика.
В продължение говорим за предизвикателствата пред младите учени и техните постижения с д.ю.н. Маргарита Балабанова:
"От студент проявявам интерес към търговското право. Исках темата за дисертацията ми да е практически насочена. Дисертацията ми прерастна в монография за ООД. Застрахователното право е също мой интерес. Съпричиняването на вреди при ПТП е последният ми труд. На практика това е непоставяне на предпазен колан, при пешеходци - неправилно пресичане. При водачите - несъобразената скорост.
Има развитие за младите учени, тук имаме голяма свобода за научните ни изследвания. Надявам се да настигнем по-развитите в търговското право страни като Австрия и Германия."
...и гл.ас. д.ю.н. Огнян Велев
"Имах шанса да бъда стипендиант на френското правителство за докторантурата ми във Франция. Предизвикателствата пред всеки докторант и тук, и във Франция са в изготвянето на докторския труд, което не е лесно, с риск да звучи клиширано. Голям шанс бе да попадна в престижен научен институт в Бордо, много научих от колегите си там както в професионален, така и в човешки план. Интересите ми са в наказателните санкции, отговорност, престъпленията като тероризъм. 
Когато говорим за т.н.приложни науки, там лесно може да се обясни защо тя е нужна за подобряване живота на хората. На другия край са хуманитарните науки. Правото има подчертан практически интерес в законодателната дейност и правоприлагането. Качествената наука създава качествени специалисти в дадена материя. Образованият човек е мислещ човек. Обществото от мислещи хора е по-трудно манипулируемо. Това е опосреденият път от науката към благоденствието на обществото.
Заповедта за задържане на Путин от МНС е по-скоро политически акт. Нито Русия, нито Украйна са страни по МНС. Но Украйна е признала компетентността му и това прави допустим акта. Не си представям как и къде Путин би бил задържан."

Финалният час е за дейността на института за държавата и правото с проф. Ирена Илиева - директор на института, председател на бюджетния комитет на Агенцията на Европейския съюз за основните права, член на бюрото на Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.

В предишно свое гостуване в БНР, проф. Илиева подчерта: "Експертната дейност и потенциалът на ИДП не се използват пълноценно от Народното събрание, Министерския съвет, министерства и други централни ведомства, както и от местната власт. За съжаление правото върви след политикатаБи трябвало много внимателно да се реформира, защото и правото, и съдопроизводството са консервативни изначално. Всяка реформа трябва да е много внимателна и добре обмислена с допитване до магистратите

Тематиката на колективните проекти засяга особено актуални проблеми като тези на правната регламентация на изкуствения интелект, която е в процес на формиране в ЕС."
Ето и мнението ѝ сега:
"Постоянният ми приоритет е приемствеността и съм щастлива и горда с младите колеги, които спечелиха конкурси за млади учени на БАН и МОН. Освен работа и любов, е необходимо финансиране. Добре оборудвани сме, планирали сме събития на живо - традиционната национална конференция на докторанти и млади учени, които захранват кадровия ни потенциал. Ще има съвместна конференция с колеги от Китай през септември. Оформи се и кръгла маса по темата за домашното насилие - планираме точното време на провеждането ѝ.
Фактите говорят: при недофинансирането и ниския социален статус, имаме огромен интерес към докторантура в областта на правото - по 2-3 души се борят за едно място. Съчетаваме фундаменталните с приложните изследвания. Защитата на дисертация ще бъде отплатена и в бъдеще."
Срещаме ви и с Росица Рогова - доктор по административно право и административен процес:
"Работата ми в държавните болници ми показа липсата на комуникация между лекари и пациенти, липсва и добра организация. Администраторите трябва да упражняват ежедневен контрол, да създават правила там, където липсват. Нито лекарите, нито пациентите си знаят правата, лекарите се сблъскват с лошо отношение, понякога и пациентите са нарушители. Присъствието на социален работник би подобрило нещата.
Дисертацията ми изследваше отговорността и нарушенията на лекарите. Следващият ми труд ще е за удовлетвореността на пациентите. Лекарите трябва да са добре запознати с нормативната уредба и да бъдат подпомагани от администрацията.
Законът за публичните предприятия уреди нов начин на управление на лечебните заведения. Създават се много отговорности, практика почти няма. Споровете се прехвърлят между гражданския и административния съд. Делата се разглеждат след 5-6 години, съдилищата са претоварени и арбитраж би бил по-успешен."
По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в югоизточните райони се очаква да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб източен, в Източна..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14