Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старо и ново, класика и експериментаторство в симбиоза

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro.

Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“, разказаха пред Радио София двамата музиканти.

Те решават да направят нещо общо през 2019 г.

Тя музицира на електроника, най-общо казано, конструира саунд дизайн. Той свири на различни инструменти, но сега ще се изяви с клавесин и флейта.

Преди около 4 години Мануела Бончева чула изпълнение на клавесин от Стойков и „открила“ дълбочината на звученето му, „сякаш са повече от един инструмент“, видяла и връзката с електрониката.

„Старото (клавесина) и новото се съчетават много добре, сякаш образуват едно цяло. Симбиозата им дава повод да говорим за енергизиращото и релаксиращото въздействие на музиката, за терапевтичното ѝ приложение“, изтъкна Бончева.

„Искахме да покажем как двата инструмента и звуците им могат да си взаимодействат в изпълнение на музика, написана за клавесин“, отбеляза  Стойков.

Според двамата гости, музиката, която ще бъде изпълнени с техните изразни средства, ще въздейства по различен начин на хората. Концертът е за тези, които обичат да им се случва нещо различно по отношение на звука около тях, имат способността да усещат и да възприемат различни неща – в случая темброво съчетание от звуци.

„Ние работим като композитори. Експериментираме с всеки звук с всеки ритъм, докато усетим, че това е музиката и енергията с най-силно въздействие. Да пренесем слушателите в друг свят.“

Бончева и Стойков имат идея за бъдещи колаборации с творци от други видове изкуство.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова.


  • Мануела Бончева завършва СМУ Пловдив със специалност пиано. Продължава образованието си в АМТИИ Пловдив и в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Към момента преподава етномузикология и световна музика В НМА "Проф. Панчо Владигеров". Интересът й към различни аспекти на световната музика я насочва към студиото на проф. Симо Лазаров в НБУ, където през 2018-2019 прави специализация по компютърно музициране. През 2020 издава първите два EP-та с пет техно трака с испанския лейбъл Unsupportable Recordings. През същата година попада в класацията за най-добри музикални продуценти жени на подкаста Resonancias на испанското Radio 3 Extra. През 2021 получава предложение да се присъедини към артистите на базираната в САЩ неправителствена организация Remix ⟷ Culture с ремикс на Ferqa Ahwach Agdz's "Yallah Yallah Yannirda Woulli". По време на нейния престой в Мароко в края на 2021 се среща с цигуларя Хишам Телмоуди, откъдето се ражда идеята за електро-акустичния проект "Етноелектрокласик: Музика от Вселената", базиран на синтеза между класика, джаз и електроника с етно елементи. Неговата световна премиера се състои на 10 юни 2022 в рамките на МФ "Софийски музикални седмици" със специалното участие на Недялко Недялков - кавал и двамата цигулари от Мароко и Тунис - Хишам Телмуди и Зиед Зуари.
    Стилът на Мануела е определян в електронните среди като еклектичен и трудно попадащ в определена категория на електронната музика.
  • Николай Стойков учи в Консерваторията в Страсбург в класа по флейта на Сандрин Франсоа (първа флейта на Филхармонията в Страсбург), а след това в Париж, където в продължение на три години той специализира със световно известния флейтист Патрик Галоа. Интересът и страстта към старинната музика го вдъхновяват да учи клавесин и басо континуо при френските клавесинисти Жоел Понте и Виолен Кошар.
    Понастоящем Николай Стойков е флейтист в Софийския духов оркестър, както и в Националния музикален театър „Стефан Македонски“, и също концертира солово или камерно - както с флейта, така и на клавесин.
    През 2019 г. Николай Стойков осъществяват проекта „BJORK Alternative“ заедно с оперното сопрано Мила Михова. Проектът представя исландската изпълнителка Бьорк като композитор с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за глас с акомпанимент на клавесин, челеста и пиано. По покана на Radio France Musique, капсулна версия на този проект е представена и на живо по френското национално радио.
По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пътища между страниците" отбелязват 25 години от специалност "Книгоиздаване" в Софийския университет

В предаването "Радиокафе" гостуваха представители на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" - д-р Георги Александров ръководител на "Майсторски клас" и Славена Балалова главен редактор на "Учебно издателство". Поводът е празничен – 25 години от създаване на специалността "Книгоиздаване" и..

публикувано на 06.06.23 в 16:08

Иновации в е-търговията - във фокуса на трета специализирана конференция

Digital4Sofia: Иновации в онлайн търговията и разплащания  се организира за трети пореден път в София и на 13 юни 2023 в Interpred World Trade Center ще събере едни от най-успешните специалисти в сферата на онлайн търговията и финтех индустрията. Те ще споделят практични съвети и ще представят нови тенденции и актуални дискусионни..

публикувано на 06.06.23 в 15:55

Премиера на филма "Червен Адмирал"

Филмът "Червен Адмирал" е включен в официалната селекция и ще бъде показан за първи път на 20-тия Международен фестивал на късoметражното кино In The Place, откъдето ще стартира националната му премиера. Подробности пред Радио София разказа режисьорът Марин Рангелов. "Червен адмирал е една пеперуда, която е ключовият символ на целия филм и..

публикувано на 06.06.23 в 14:36

Изложба представя интересни факти и предмети за "Детството през социализма"

На 1-и юни Музеят за история на София откри временната експозиция "Детството през социализма" .  В нея са представени експонати от началото на 40-те до почти 90-те години на 20-и век. Кураторът на изложбата Теодора Мешекова разказа повече. "Говорим не само за един период отдалечен няколко десетилетия от днес, но и един различен..

публикувано на 06.06.23 в 14:23

Стенд-ъп комикът Страцимир Ботев прави двоен рожден ден - свой и на своето шоу

"Леки жени и тежки наркотици" - шоуто на "лошото момче" Страцимир Ботев става на две години , а самият той - на 33. По този повод стенд ъп комикът кани публиката на безплатно събитие под моста на влюбените при НДК на 6 юни . "Общо взето всеки, който иска да каже нещо ще има възможност да каже нещо , така че всички са поканени",..

публикувано на 06.06.23 в 13:56

Иде ли краят на мита, че не знаем къде е погребан Ботев?

На състоял се наскоро брифинг бяха изнесени нови данни за мястото на което е погребан поета. В него взе участие и проф. Пламен Павлов – историк, публицист и председател на фондация "Васил Левски". В предаването "Радиокафе" той разказа повече. Историкът потвърди, че най-малкото вече има доста вярна следа за гроба на поета-революционер,..

публикувано на 06.06.23 в 13:12

"Оборище дарява" - дарителска кампания в полза на деца в риск

В предаването "Радиокафе" гостува Ана-Михаела Търнева, представител на фондация "За нашите деца". Организацията, която вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда...

публикувано на 06.06.23 в 12:38