Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Студентите в АУБ учат не само да се адаптират към системата след завършването, но и да я променят

Снимка: aubg.edu

Един университет никога не спи. Това със сигурност се отнася за Американския университет в България (АУБ). Студентите са изключително будни и активни, а около тях преподавателите и служителите – също. 

Това изтъкна пред Радио София Сабина Вийн, декан на студентите към висшето училище.

Университетът следва традиционния американски модел на образование liberal arts, предоставящ възможност на студентите да комбинират знания от различни дисциплини, което гарантира по-добра професионална реализация в бъдеще.

Университетът е дом на около 1000 студенти от над 35 страни и 70 преподаватели от 20 държави. Възпитаниците на АУБ развиват успешни кариери във водещи компании и световнопризнати университети.

Завършилите получават българска и американска диплома, която се признава в цял свят.

„Ние не казваме, че сме като американски кампус (като по филмите – лекционни зали и общежития на едно място), а че сме взели най-доброто от двата свята, и от европейската образователна система. Следването на студентите при нас има за цел да ги подготви за реалния живот, не само да се адаптират към системата след като завършат, а дори да я променят“, допълни Вийн.

В АУБ има 14 специалности и 19 подспециалности. Студентите могат да избират и комбинират какво точно да учат.

Ако има трудност при следването, тя е свързана с това, че се налага да се влагат повече усилия за учене не само в сесията а и по време на семестъра, обясни пред Радио София Велияна Георгиева, завършваш студент (четвърта година) в АУБ. Ще се дипломира през май т.г. Вече е приета за магистърска програма в Париж.

Разказа още, че в АУБ има студентски позиции, за които можеш да получаваш заплата. Има и много извънкласови дейности и добра връзка с преподавателите. Класовете са малки, до 30 души.


По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иновации в е-търговията - във фокуса на трета специализирана конференция

Digital4Sofia: Иновации в онлайн търговията и разплащания  се организира за трети пореден път в София и на 13 юни 2023 в Interpred World Trade Center ще събере едни от най-успешните специалисти в сферата на онлайн търговията и финтех индустрията. Те ще споделят практични съвети и ще представят нови тенденции и актуални дискусионни..

публикувано на 06.06.23 в 15:55

Премиера на филма "Червен Адмирал"

Филмът "Червен Адмирал" е включен в официалната селекция и ще бъде показан за първи път на 20-тия Международен фестивал на късoметражното кино In The Place, откъдето ще стартира националната му премиера. Подробности пред Радио София разказа режисьорът Марин Рангелов. "Червен адмирал е една пеперуда, която е ключовият символ на целия филм и..

публикувано на 06.06.23 в 14:36

Изложба представя интересни факти и предмети за "Детството през социализма"

На 1-и юни Музеят за история на София откри временната експозиция "Детството през социализма" .  В нея са представени експонати от началото на 40-те до почти 90-те години на 20-и век. Кураторът на изложбата Теодора Мешекова разказа повече. "Говорим не само за един период отдалечен няколко десетилетия от днес, но и един различен..

публикувано на 06.06.23 в 14:23

Стенд-ъп комикът Страцимир Ботев прави двоен рожден ден - свой и на своето шоу

"Леки жени и тежки наркотици" - шоуто на "лошото момче" Страцимир Ботев става на две години , а самият той - на 33. По този повод стенд ъп комикът кани публиката на безплатно събитие под моста на влюбените при НДК на 6 юни . "Общо взето всеки, който иска да каже нещо ще има възможност да каже нещо , така че всички са поканени",..

публикувано на 06.06.23 в 13:56

Иде ли краят на мита, че не знаем къде е погребан Ботев?

На състоял се наскоро брифинг бяха изнесени нови данни за мястото на което е погребан поета. В него взе участие и проф. Пламен Павлов – историк, публицист и председател на фондация "Васил Левски". В предаването "Радиокафе" той разказа повече. Историкът потвърди, че най-малкото вече има доста вярна следа за гроба на поета-революционер,..

публикувано на 06.06.23 в 13:12

"Оборище дарява" - дарителска кампания в полза на деца в риск

В предаването "Радиокафе" гостува Ана-Михаела Търнева, представител на фондация "За нашите деца". Организацията, която вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда...

публикувано на 06.06.23 в 12:38

Амбициозен проект за свързването на два парка в столицата

Ще има ли Зелен коридор на здравето в Надежда? Проектът "Урбинат" е съставен съвместно със Столична община. Какво е развитието и ще остане ли той в историята като нереализиран проект? Подробности разказа неговият координатор Велин Киров. По думите му това лято трябва да започне изграждането на Зеления коридор на здравето в район "Надежда", като..

публикувано на 06.06.23 в 12:19