Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Светила в ортопедията и ендопротезирането пристигат у нас

Проф. д-р Пламен Кинов - началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Снимка: болница ИСУЛ

Курс за ставно протезиране

На 30-31 март в София започва най-значимото ортопедично събитие през пролетта - AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Cours.

Организатор от българска страна е началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов, който е поканил свои колеги от цялата страна да се включат. Става въпрос за курс за ставно протезиране, част от програмата от събития на международно признатата Фондация АО, създадена да обучава ортопеди от цял свят в съвременните техники за лечение на фрактури.

Трима от най-големите имена в тази област ще се включат в демонстрациите за българските си колеги.

Председател на курса от международна страна е световноизвестният ортопед проф. Бас Маср от Ванкувър Канада, създател на класификацията за диагностика и лечение на бедрените перипротезни фрактури (счупвания около протезата). Сред участниците са също проф. Франческо Бенацо – професор в университета в Павиа, Италия, ръководител на Катедрата по ортопедия, и д-р Джордж Махерас/George Macheras, дългогодишен ръководител на Департамента по ортопедия и травматология на най-голямата болница по спешна медицина в Гърция, KAT, Атина.

Ортопедите с опит и интереси в протезирането от България ще бъдат запознати с най-новите тенденции в оперативното лечение на комплексните и ревизионни случаи на тазобедрено и колянно ендопротезиране. Основен акцент на събитието е практическата част, където ще се разглеждат различни техники за ендопротезиране. Участниците ще имат възможност да зададат своите въпроси и да коментират с известните лектори свои случаи от практиката.

Участниците от чужбина

Проф. Бас Масри е световно известен ортопед в областта на ставното протезиране на долен крайник, създател на най-използваната класификация за перипротезни фрактури на фемура - Vancouver Classification for Femoral Periprosthetic Fractures. С множество публикации и разработки в областта на ставното протезиране на долен крайник (300 научни презентации, 240 публикации, два патента и 60 глави в монографии). Бил е завеждащ на Катедрата по ортопедия в Университета на Ванкувар, Канада (Head of the Department of Orthopedics at the University of British Columbia and VGH and UBC Hospitals), от април 2007 до края на 2020 год. Председател на Научния комитет на АО Рекон, най-голямата световна научна организация по иновации и развитие на ставното протезиране.

Проф. Франческо Бенацо е професор в университета в Павиа, Италия, ръководител на Катедрата по ортопедия. Бивш президент на EFOST (European Federation of the National Sports Traumatology Societies), активен участник в редица научни ортопедични дружества и специално в областта на колянното протезиране. Пионер в роботиката на колянна става, с множество публикации по проблема, иновации и разработки. Лидер в областта на колянното протезиране и инструктор в множество курсове по протезиране. Проф. Бенацо е приятел на българската ортопедия и почетен член на БОТА – Българската ортопедична и травматологична асоциация, с множество гостувания на научни форуми в страната ни, където споделя своя опит с колегите си.

Д-р Джордж Махерас е дългогодишен ръководител на Департамента по ортопедия и травматология на най-голямата болница по спешна медицина в Гърция, KAT, Атина. С принос в развитие на ставното протезиране – специално въвеждане и усъвършенстване на мини достъпите за тазобедрено протезиране. Член на АО Рекон с участие в множество семинари и събития. Д-р Махерас също е голям приятел на българската ортопедия и БОТА, с множество гостувания на научни форуми в страната ни. Лидер в областта на тазобедреното протезиране и инструктор в множество курсове по протезиране.

АО Фондация


Световноизвестната АО Фондация е създадена през 1958 година в Швейцария с мисията да обучава ортопедите в съвременни техники за хирургично лечение на фрактурите. Понастоящем с над 200 000 членове, АО Фондация e най-голямата професионална организация в света. АО Рекон е най-новият й отдел, отдаден на образование в областта на ставното протезиранеПо публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Тодоров пред корта...

За "Ролан Гарос" - часове преди полуфиналите

Часове преди полуфиналната фаза на тенис турнира „Ролан Гарос“ в „Радиокафе“ гостува известният спортен журналист Любомир Тодоров. Той беше акредитиран за първенството на френските кортове и разказа преките си впечатления, както и любопитни детайли, свързани с турнира, поведението на тенисистите по време на пресконференциите и какво е..

публикувано на 08.06.23 в 11:41
И сега в кабинетите на 63. ОУ има интерактивни дъски, но модернизацията продължава

Изграждат STEM центрове в 63. ОУ „Христо Ботев“, обновяват старата сграда

Съвсем скоро сградата на 63. ОУ „Христо Ботев“ в столичния район „Надежда“ ще бъде санирана. Педагогическият състав кандидатства по различни проекти, планира се да бъдат интегрирани нови иновативни практики в началото на учебната 2023-2024 година. „Щастливи сме, че училището ще придобие нова визия за следващата учебна година, санира се..

публикувано на 08.06.23 в 10:10

Филиал на 24. детска градина с близо 140 места ще отвори врати в "Надежда"

39 от 40-те места в 24. детска градина в район „Надежда“ вече са заети от записани деца. До утре вероятно и последното дете в класирането ще бъде записано. Ако това не се случи, мястото ще остане за третото класиране.  Предвидени са 4 места за деца с хронични заболявания. Ако те не бъдат заети, през септември ще бъдат прехвърлени за прием по..

публикувано на 08.06.23 в 08:53

Предимно слънчево, в София - до 25°

Времето днес ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над Югозападна България - купесто-дъждовна облачност и на места там ще има краткотрайни валежи. На отделни места в планинските райони валежите ще..

публикувано на 08.06.23 в 07:20

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на дивата природа.  Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат показани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30