Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На книжния пазар

Книгата "Господин Изразителен" на Олга Токарчук приканва да гледаме отвъд повърхността

Илюстрации от "Господин Изразителен"
Снимка: Издателство ICU

На книжния пазар излезе „Господин Изразителен“ – книга, която обединява енергията на две силни творчески личности – полската писателка и носителка на Нобелова награда за литература за 2018 година, Олга Токарчук и художничката Йоанна Консехо, лауреат на специалната награда „Рагаци“ от Болоня, за да се превърне в едно полиграфическо бижу, с мощно въздействие върху всички сетива.

Тандемът Олга Токарчук – Йоанна Консехо е познат още и от философската притча „Изгубената душа“.

„Господин Изразителен“ ни отвежда в един въображаем свят, който обаче, много напомня на света от днес – азът, издигнат на пиедестал, лъскавата коруба на илюзията за щастие, плъзгането по повърхността.

Специални гости в „Добър вечер, София“ са редакторът на книгата – Невена Дишлиева - Кръстева и преводачът Крум Крумов. Те споделиха с какво тази книга е специална за всеки от тях.

„Нещата, които прави Олга, говорят на вътрешните нива на душата ми, затова, каквото и да направи, в какъвто и вид да избере да разкаже своята история, аз съм твърдо зад – бих го издала“ – категорична е редакторката Невена Дишлиева - Кръстева.

Пищните илюстрации и изключително премереният текст са за хора с усет към метафориката на визуалното, към която е добавена силата на иносказателното слово.

Специфични в книгата са освен илюстрациите, които “говорят“ и нямат нужда от превод, но и думите, защото „текстът е изключително кондензиран и това е добре да се има предвид, преди да седнеш да четеш. От друга страна, приключвайки книгата, ако усетиш „карфицата“ под нокътя си, значи си на добър път“, твърди преводачът Крум Крумов и допълва:

 Всичко зависи от реакцията ти, докато я четеш и когато прочетеш последното изречение. Лично аз минах през цял спектър от емоции – докато я четях, после докато я превеждах, тя е един лакмус за мен“.

Сюжетът фантастичен и малко плашещ

„Господин Изразителен“ е модерен прочит на мита за Нарцис. Обладан от собствената си красота, отразена не във водите на езеро, а в очите на хилядите, милиони, жадно поглъщащи с очи всяко инфлуенсърско селфи, героят бавно губи своята идентичност.

Отчаяните му опити да запази избледняващата обич на публиката, правят „Господин Изразителен“ история за всички възрасти, включително за по-малките читатели, у които родителите биха искали да възпитат съзнателност към днешния забързан свят и ценностите в живота.

Живеем във време, в което насила се опитваме да свикнем с „новото нормално“ – че е здравословно да си правим селфита, от друга страна не е здравословно и ето, идва един такъв коректив, който според мен е много нужен и който тепърва ще се появява под формата на най-различни артистични изпълнения, било то от художници, писатели или музиканти, смята Крум Крумов.

Важно е да се казват и плашещите неща, за да не говорим само протоколно, твърди редакторът Невена Дишлиева-Кръстева.

Напоследък, хората са свикнали да си правят снимки пред разни забележителности и да демонстрират щастие, а Олга Токарчук точно това показва, че повърхността не е това, което е отдолу, и самата структура на книгата е такава – започва от леките детски рисунки и накрая стигаш до момент, в който осъзнаваш обезличаването, увредата и може би вече е късно, прави съпоставка редакторът.

Балансът е „в едно здравословно отношение към всичко“, допълва преводачът.

Чуйте още интересни аспекти от разговора на Боян Бочев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34