Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркелът като родолюбец

Езерата Ахула са природни резервати, където обикновено изкарват зимата много прелетни птици. От 11 милиарда птички, които прелитат през зимата в топлите страни, половин милиард пристигат в Израел. Ще попитате дали сме видели птичите ята да се вият над градовете и езерата. Не! За разлика от над родината си, тук те не се сбогуват дълго и носталгично. Явно бързат към гнездата си. За повече подробности от тяхното щърково битие тук и за пътя им над моретата питаме Анат Кохва, една от изследователките на природата в малкото езеро Ахула:

"Най-напред да Ви поправя: птиците рядко, почти никога на летят направо над морето, макар,че това е най-прекия път. Заобикалят и летят над сушата. Не ги виждате, защото предпочитат нощните полети. Тогава са по-силни коридорите с топъл въздух, а те предпочитат да ги носят теченията. Пестят сили от размахване на криле. Щъркеловите ята са по-различни от другите. Те по- скоро приличат на “обществен транспорт“, отколкото на „организирано пътуване“. Вярно е че имат водач, но всяко семейство е „само за себе си“. Изминават по около 300 километра на нощ. Може да пътуват и до 40 дни, но България е близо и не им е нужно толкова време. Летят на 300-500 метра над земята, но при бури , могат да се издигнат и до километър и половина. За науката ,все още, е загадка как разбират кога да тръгнат и какъв точно да им е маршрута. Как знаят колко мастни и енергийни запаси да натрупат на телата си, така че да не бъдат прекалено тежки в началото на полета си. И в България и тук се поставят пръстени, (понякога с предаватели), за да се проследи полета им. Вече не поставаме знак ,че сме ги опръстенили в Израел, след като в една ,“вражеска на Израел, арабска старана“ разстреляха като „шпиони“ две млади орлета, пресекли границите. На тях намерили израелски изследователски пръстени. Вярно ,че не са били щъркели, но предпочитаме да не излагаме на опасност живота на обектите на изследване. А данните за техните полети са необходими и за осигуряване безопасност на въздухоплаването.

Преди половин век тек върлуваше малария. Държавата, в желанието си да се пресушат блатата, затрупа и нашите две езера. Всяка човешка намеса над еко-системата е опасна. В Галилейското езеро, което е малко по-на запад от езерата Ахула, остана без риба и се напълни с водорасли. Наложи се да възстановяват нашите езера, които са буферна и пречистваща зона на водата от река Йордан. Екоравновесието се възвърна. Възвърнаха се и прелетните птици, които се хранят с насекомите, с рибата и с планктона в езерата. Щъркелите „участват“ и в пролетната оран при нас. При обработването на земята, излизат на повърхностността мишки и други дребни животни. Щъркелите летят или вървят след тракторите и ги ядат. Хем те са доволни, хем селските стопани, за което това е био-защита на земята. 

Може да има израз „имаш мозък колко една чавка“, но всъщност птиците са доста умни при избора на пътя си за полет. Знаят къде по крайбрежието на Средиземно море има вода и къде храна. Предпочитат през зимата да се в Израел, където на практика няма ловци. Има теория ,че за посоката се ориентират по звездите. Освен белите щъркели, при нас зимуват и черни, а и твърде редките розови.

Има много легенди, свързани с щъркелите в цял свят. Най- разпространената е ,че носят бебетата. Наистина, те се завръщат в Европа през края на март и началото на април. Това са 9 месеца от юни - месецът, свързан с началото на кърската любов. В християнската вяра, щъркелът  символизира скромност и умереност и се свързва с евангелието: както Мария символизира раждането на Исус, така - щъркелите възвестяват идването на пролетта. Дори в християнска Европа гледали на щъркела като на поклонник, завръщащ се от Йерусалим. Той е и един от символите на Елзас и Лотарингия. Според етиопците щъркелът (а не гълъбът) е символа на мира.

Лично ние гледаме на щъркела като на родолюбец, който неизменно се завръща към своето гнездо в Европа. Моите родители са преселници от България. Много пъти са посещавали родината си след преселването. Разказвали са ни колко е било прекрасно детството им. Майка ми е живяла в дом с вътрешен двор, на чието място сега е зона Б-5. Там са играли децата, а бабите са варили в големи тави на дърва: лютеница, сладка, правили са туршии."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55