Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трафикът и експлоатацията на жени от Украйна - тема на кръгла маса

Камелия Димитрова
Снимка: Ани Петрова

На 28 март 2023 г. от 9:30 ч. Фондация "Дигнита" ще проведе кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Събитието е насочено към институции (МТСП, АЗ, ГИТ, МВР, ДАБ и др.), НПО и международни организации, имащи отношение в управлението на бежанската криза и противодействието на трафика на хора в България. То е с цел повишаване на капацитета им да разпознават рисковете от трафик на хора в бежанския поток. Камелия Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Дигнита" разказа подробности пред Радио София.

"Това, което ни провокира е, че бихме искали да споделим един резултат от много усърден труд на нашата организация и на украински жени бежанки, които доброволно се впуснаха заедно с нас в това упражнение. А именно по някакъв начин да разгледаме и систематизираме основните рискови обяви за работа насочени към украинската общност. Именно този анализ ще покажем утре и също така ще демонстрираме една добра практика, а именно как да избегнем клопките на експлоатацията, като включим легитимни начини за включване в пазара на труда", отбеляза Димитрова.

Тя сподели, че поради зачестили сигнали за потенциално рискови обяви за работа, от фондацията са били прегледани 279 обяви. От тях са били отсяти близо 60 съмнителни и 20 изключително съмнителни. Сигнали за експлоатация в хотелиерството и ресторантьорството са постъпили още на теренната работа през лятото, а на жените бежанки са били обяснявани спецификите за намиране на работа в България.

Кръглата маса е насочена към институциите и международните организации, а инициативата е благодарение на фонд "Активни граждани", както и на 5 момичета от Украйна, които са проверявали всички обяви.

"Кръглата маса ще се стреми да създаде една енергия, с която тези усилия да бъдат продължени не само от нас, но и от институциите. Ще присъстват някои от дамите, които ни помагаха в тези усилия, а като цяло Фондация "Дигнита" работи конкретно с мисия за противодействие на трафика на хора и в помощ на най-уязвимите лица", отбеляза Димитрова.

Сигнали могат да бъдат подавани на страницата на фондацията.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
И сега в кабинетите на 63. ОУ има интерактивни дъски, но модернизацията продължава

Изграждат STEM центрове в 63. ОУ „Христо Ботев“, обновяват старата сграда

Съвсем скоро сградата на 63. ОУ „Христо Ботев“ в столичния район „Надежда“ ще бъде санирана. Педагогическият състав кандидатства по различни проекти, планира се да бъдат интегрирани нови иновативни практики в началото на учебната 2023-2024 година. „Щастливи сме, че училището ще придобие нова визия за следващата учебна година, санира се..

публикувано на 08.06.23 в 10:10

Филиал на 24. детска градина с близо 140 места ще отвори врати в "Надежда"

39 от 40-те места в 24. детска градина в район „Надежда“ вече са заети от записани деца. До утре вероятно и последното дете в класирането ще бъде записано. Ако това не се случи, мястото ще остане за третото класиране.  Предвидени са 4 места за деца с хронични заболявания. Ако те не бъдат заети, през септември ще бъдат прехвърлени за прием по..

публикувано на 08.06.23 в 08:53

Предимно слънчево, в София - до 25°

Времето днес ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над Югозападна България - купесто-дъждовна облачност и на места там ще има краткотрайни валежи. На отделни места в планинските райони валежите ще..

публикувано на 08.06.23 в 07:20

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на дивата природа.  Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат показани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30

Дигитализацията и пазарът на труда

"При нас не можете да видите IT специалисти, които работят на компютър, по-скоро можем да видим колеги, работници и служители, които са заети с едни големи производствени машини. Хубавото на нашия сектор е, че той до голяма степен е автоматизиран, но това не означава, че дигитализацията няма своето място. Най-голямото предизвикателство е да..

публикувано на 07.06.23 в 17:05