Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Актьорът Васил Драганов в Международния ден на театъра:

Разбрах, че просто трябва да практикуваш тази професия

Актьорът Васил Драганов в "Добър вечер, София"
Снимка: Радио София

В Международния ден на театъра, в предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Васил Драганов – обичан български актьор. Неговата кариера е всеобхватна, познат е от театралната сцена и от малкия екран.

Споделя, че любовта му към публиката се заражда още в далечната 1982 година, когато е избран за конферансие в програмата за завършването на учебната година. Разказът му за тази случка, може да чуете в разговора.

"Като се върна назад във времето установявам, че тогава съм се заразил със този "бацил" – сцената. За мен определение за щастие е смехът, който бих могъл да предизвикам у хората", разказва актьорът. Преди да стане актьор, той е упражнявал и други професии. През 1993-а, в началото на неговото кандидатстване е скъсан на втория кръг от изпита, когато е трябвало да пее, пред забележителните Коко Азарян и асистента му Тодор Колев. След отбиването на военната си служба, кандидатства отново и бива приет, като завършва актьорското си образование през 2002 година в класа на Илия Добрев.

"Той ни учеше да мислим, учеше ни на етика и на естетика, много съм му благодарен. Иван Налбантов е другият, който ми е преподавал – също невероятен човек. Той беше повече  сцена-реч, от него се учехме на рецитали, на стихотворения, на правоговор".

Разказва за периода на завършването си - 2000-2002:

"Беше лошо и трудно време за българския театър. Никой не ходеше на театър".

В този период пътят на Васил Драганов  се отклонява от театралната сцена – работи в частно радио и концентрира усилията си там.

"Което се оказа грешка, защото след една пауза от 3 години, се оказа, че губиш рефлекси и завръщането на сцена е много трудно", твърди актьорът. Той бива насърчен с думите "Не се оставяй" на легендарния режисьор Леон Даниел.

"Дълго време мислих какво иска да каже този огромен български режисьор. Накрая разбрах, че просто трябва да практикуваш тази професия", казва актьорът. През 2005 е поканен от Робърт Янакиев в Театър "Възраждане" за малка роля в американска пиеса. "На премиерата се разтреперих брутално, ужасно нещо е да го изпиташ, затова искрено пожелавам на всички колеги да не спират да се занимават с театър", категоричен е той.

Можете да гледате актьора Васил Драганов в театър "Сълза и смях"  в пиесата "За първи път" в партньорство с Робърт Янакиев, Стефания Кочева и Албена Михова. Ролята е написана специално за него от автора на пиесата режисьорът Орлин Дяков.

Чуйте още интересни аспекти от разговора на Кристиян Илиев, в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламена Николова с доклада

В парламентарната криза държавата получи най-висока оценка за политиките към децата - 3,33

Експерти от Националната мрежа за децата (НМД) са изготвили 12-ото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”. Документът показва до каква степен държавата и нейните политици се грижат за благосъстоянието на децата – обясни пред БНР-Радио София Пламена Николова , директор..

публикувано на 05.06.23 в 18:11

Пуерториканецът Pinto Picasso ще пее на 10 юни в София за първи път

Дейвид Алберто Пинто Арзон, по-известен като Пинто "Пикасо" е роден във Фахардо, Пуерто Рико. Развива кариерата си като композитор, продуцент, вокален треньор и изпълнител на поп-урбан-латино музика. В София той ще пее на 10 юни . В момента Пинто Пикасо успява да проведе 4-ри турнета като главен артист в Европа и две в Латинска Америка,..

публикувано на 05.06.23 в 17:09

Шопският празник в град Елин Пелин продължава до неделя

Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник започна днес с мотото „Корени и криле“ и ще продължи до края на седмицата (до 11 юни). Както се е случвало винаги от 1970 г. досега без прекъсване, и тази седмица сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите..

публикувано на 05.06.23 в 17:05
Деян Янков и Мия Василева

Доброволчеството е основна ценност в НЧ "Тротоара" 2020

Фондация "Тротоара" е независима организация, учредена в обществена полза, която е насочена изцяло към младите хора . Мисията на фондацията и създаденото по-късно читалище със същото име е да вдъхновява младите хора да вярват в себе си, да творят, да създават собствени ценности и цели в живота, да се израстват като личности и да бъдат активна..

публикувано на 05.06.23 в 16:44

"Сай Хай Фест" стимулира ученици да търсят решения на важни проблеми

Национален научен фестивал "Сай Хай Фест" се провежда за втора поредна година, организиран от фондация "Сай Хай". Той е финансиран от фонд "Активни граждани" в партньорство с още няколко сдружения и организации. В него ще вземат участие 9 училища от 5 български града. "В продължение на 1 година всеки ученически клуб работи върху..

публикувано на 05.06.23 в 15:59
Даниела Пенева

Антикорупционните институции - с "широко затворени очи"

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за пети път своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. Озаглавен е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“ . „От направен направения анализ сме установили, че дейността на антикорупционните органи не..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

Какво е здравето на очите при децата

"Най-доброто лечение е превенцията", гласи древна поговорка. Станислава Александрова е технически директор на една от оптиките в столицата. Тя разказа подробности за здравето на очите при децата. От 15 септември се очаква над 50 хиляди деца да прекрачат прага на училището. Родителите трябва да знаят, че преди първия учебен ден е задължително да..

публикувано на 05.06.23 в 14:32