Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 31 март в зала "България"

150 години Рахманинов – концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР, с главен диригент Марк Кадин, ще отбележи 150 години от рождението на Сергей Рахманинов. Концертът ще се състои на 31 март в зала "България". Солист ще бъде пианистът Андрей Гугнин, който за първи път ще свири пред българската публика. Концертът на Радиосимфониците бе избран от европейски експерти за престижната селекция Premium Concerts.

„Те избраха нашата програма, защото всеки иска да отбележи рождението на Рахманинов. Тази седмица е специална, защото има не само 150-годишнина от раждането на Рахманинов, вчера се навършиха 80 години от неговата смърт. Навсякъде по света оркестри и солисти отбелязват Рахманинов“, каза пред Радио София Марк Кадин.

Концертът ще започне с първата симфонична творба на Рахманинов - Фантазия за оркестър "Скалата" по едноименното стихотворение на Лермонтови ще завърши с последното му произведение – Симфонични танци, които представляват една ретроспекция сякаш на целия живот на големия руски композитор. Между тях ще прозвучи „виртуозната, калейдоскопична и кинематографична“ Рапсодия върху тема от Паганини за пиано и оркестър, като солист ще бъде Андрей Гугнин – „много талантлив руски пианист, който сега живее в Загреб и концертира по целия свят, сега пристига след поредица от изяви в Азия“ – разказва Марк Кадин.

Главният диригент на Радиооркестъра сподели интересни факти от живота на Рахманинов, как е бил най-големият и търсен пианист не само в Европа, но и в САЩ, където заминава да живее след 1917 г. „Даж