Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес се провеждат избори за 49-то Народно събрание в България

Избори за 49-то Народно събрание на България ще се проведат днес по новите изборни правила, които върнаха смесеното гласуване едновременно с бюлетини от хартия и от машини, и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина, а в избирателните списъци фигурират над 6 милиона и 500 хиляди избиратели. Секциите във страната отварят в 07.00 часа, а гласуването продължава до 20.00 часа вечерта.

Законодателят реши, че в секции с над 300 избиратели се гласува и с хартиени и с машинни бюлетини, в страната устройствата са 9 366, но още вчера стана ясно, че 15 от тях са извън строя още преди началото на вота. В чужбина секциите са 737 броя в 61 държави, а машините там са 245. Най-много секции зад граница има в съседна Турция и в Обединеното кралство, Испания и Съединените американски щати.

За 240 места в парламента се борят 4 566-ма кандидати. Те са издигнати от 15 партии и 7 коалиции.

Избирателите гласуват с валидна лична карта. При влизане в изборното помещение обявяват как ще гласуват.

"Ако са решили да гласуват с хартиена бюлетина, много важно е да знаят, че трябва да изразят своя вот само с химикал, пишещ със син цвят, отбелязвайки с "X" или "V". Много важно е да не гласуват само с преференция. Задължително трябва да има глас за партия или коалиция, за да бъде отчетен гласът им", коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

При гласуване с машина бюлетината се визуализира на екрана, а на разпечатаната бюлетина се отбелязва вота на избирателя за коя формация е гласувал и ако е отбелязана преференция името на предпочетения кандидат. 

След края на изборния ден секционните комисии ще броят първо хартиените бюлетини, а след това тези от машините, данните ще се впишат на отделни редове, а на трети ще се сумират. ЦИК указа, че няма невалидни бюлетини от машините. Във страната броенето ще протече в условията на видеоизлъчване и записване с устройства. Такива има в 11 хиляди 608 секции, вчера бяха подменени 5 неработещи. Видеонаблюдението ще е достъпно на платформата еvideo.bg

Регистрираните анкетьори от социологически агенции, които ще правят изследвания "на изход" са 1019 души, но обявяването на социологически данни е забранено до края на изборния ден в 20.00 часа.


По публикацията работи: Явор Римски
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Апостол Миленков, Александър Александров и Ружа Семова

Основният проблем на съвремието е диалогът

Акцент от Софийски музикални седмици: Апостол Миленков и Ружа Семова, както и Александър Александров, които представят съвременни австрийски песни в един специален проект. Кои са поетите и композиторите - в разговора с тях: "Имахме съвместен проект във Виена, този е вторият. 450 хиляди там са всяка вечер на представление. Но имаме своята публика...

публикувано на 28.05.23 в 12:15
Ясен Зердев

Всичко се случва, когато човек е в движение

Ясен Зердев представя в студиото новия си албум: "Албумът е нещо емоционално, бележи труден период, който мина. Не съм вярвал, че ще съм доволен. Най-важното във форматите, където съм участвал, са срещите."  Кои са хората, с които прави албума, колко от тях е срещнал по различните формати и какво е да работи с тях - още преди първото му парче, "Тук..

публикувано на 28.05.23 в 10:54

Да отключим всяка една семейна памет

Юлия Спиридонова е една от най-добрите и награждавани български детски писателки, превеждана е на английски и френски. Тя идва от Англия, където живее, на Панаира на книгата. Предстои ѝ среща с децата и представяне на книгата ѝ „Ножицата“ за пътя на една ножица през българската история: "Книгата е необичайна, не е нещо, което ще откриете в детска..

публикувано на 28.05.23 в 09:44
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29