Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата награда "Серафим" бе връчена на Националната асоциация на доброволците

Снимка: Радио София

На тържествена церемония преди ден бяха връчени Наградите за гражданска доблест и човешка доброта "Серафим", присъждани от Граждански форум под егидата на президента Петър Стоянов. Те бяха учредени през лятото на 2022 г. В организацията им участват президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.), учени, писатели и журналисти. Към организационния комитет за наградата се включват Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб. Първото издание на наградата "Серафим" отличи в края на миналата година наши сънародници, подкрепили украинските бежанци от войната в Украйна.

Във второто издание на Наградите носещи името на героя от едноименния разказ на Йордан Йовков "Серафим“, бяха отличени 57 български доброволци. Това са организации и отделни хора, показали изключителна всеотдайност при спасяването и подкрепата на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия на 6 февруари, 2023 г.

Жури от Инициативния комитет в състав: проф. Димитър Вацов, Иво Инджов, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, Митко Новков, доц. Огнян Минчев, Юлиана Методиева и Яра Бубнова, както и миналогодишните носители на наградата - Манол Пейков, Юлия Методиева-Тихича, Никола Рахнев, взе решение да присъди четири награди:

  Голяма награда "Серафим" отиде при Националната асоциация на доброволците за неуморната им работа, изключителна съпричастност, всеотдайност и смелост, проявени още в първите дни, при подкрепата на пострадалите от мощното земетресение в Турция и Сирия.

"Досега български доброволци не бяха ходили на мисия в чужбина, макар и в съседна страна, имаше страшно много предизвикателства. Освен 52 доброволци, които успяхме да изпратим там, имаше и много хора, които по една или друга причина не успяха да заминат, но с тях успяхме да направим мащабна кампания за събиране на хуманитарна помощ", разказва Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците.

"За разлика от хората, които са професионалисти по темата и имат много по-сериозна подготовка от нас, забележителното при подвига на тези момичета и момчета беше, че част от тях тръгнаха буквално с оборудване от спортния магазин и с примитивни неща за оцеляване. Там ги посрещнаха изключително тежки зимни температури, но те не помръднаха нито крачка назад", подчерта той.


Какво мотивира доброволеца?

Ясен Цветков разкри, че никога не е имал съмнение в готовността на екипите, при всички ситуации в които са участвали досега. "Това е едно странно чувство... Когато нещо някъде се случи, и знаеш, че можеш да бъдеш полезен, че си преминал някаква подготовка и виждаш този красив момент, в който можеш да приложиш знанията на практика, когато видиш трагедията в очите на жертвите, разбираш, че ти си не просто спасител, ти си лъч светлина в един такъв момент. Това те кара да забравиш всички лишения, личните си проблеми - това са висши човешки ценности, които трудно могат да се опишат с няколко думи", изтъкна той.

Цветков разказа за идеята да бъде оптимизирана работата на екипите.

"Решихме, че може би е време да направим по-смела крачка при реализирането на нашата мечта, а именно да организираме модул от доброволци, които да бъдат предварително организирани и готови за реакция при мащабни бедствия в страната и чужбина", разкри той, позовавайки се на техните думи:

"Ако разполагахме с по-качествена екипировка и оборудване там, спасените животи можеше да са много повече".

Чуйте още от разказа му в разговора на Антония Каменичка, в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52