Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски разкази: Пейо Яворов

Снимка: архив

В 1895 излиза първата творба на Яворов, тогава за пръв път посещава и столицата. Мечтае сам да стане актьор. В 1898 излизат първите му творби в "Мисъл".

"Крачолов - какво грозно име и какви хубави стихове", отсича Славейков, който му намира и псевдонима Яворов. През 1900, д-р Кръстев успява да го премести в София. "В погледа му ще откриете сила и упорство". В 1901 се запознава с Гоце Делчев. Смъртта на Гоце слага край на първия му революционен период.

Дора Габе казва, че дължи на Яворов публикуването на първите си стихове. Между тях пламва любов, която трае година. Как се среща с Мина и после с Лора, чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната..

публикувано на 05.06.24 в 15:31

Дни на Южна, Източна и Югоизточна Азия: Мит и ритуал

На 6 юни, от 18.00 часа, в Аулата на Ректората на Софийския университет, ще бъде открит Студентския фестивал „Дни на ЮИЮА“. Той се организира от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Организаторите обещават впускане в митологичния свят на тези държави с темата: „Мит и ритуал“. В Радио София гостуваха студентките Диана Петрова, Димана..

публикувано на 05.06.24 в 14:55
Мирослав Иванов е познат от

Мелодичен рок и неравноделни ритми в "Когато те срещнах" на Мирослав Иванов

Мирослав Иванов, китаристът на "Обичайните заподозрени" и не само, гостува в предаването "Радиокафе“, за да представи новата си песен. Музикантът, който участва в още много проекти, сподели: "Тази песен всъщност е много стара, роди се във времето на пандемията – един много, много странен период, в който си стояхме вкъщи и имах доста свободно..

публикувано на 05.06.24 в 14:17

Излезе втора част на поредицата "Честнът Спрингс" - романът "Безсърдечен" на Елси Силвър

В “Добър вечер, София“ говорим за романа “Безсърдечен“, който е втората част от трилогията “Честнът Спрингс“ на Елси Силвър, представен от редактора на книгата Ивелина Балтова. “Това е една от новите тенденции "пикантни романи“, понякога в тях има и трилъров елемент, задължителна любовна история, много горещи сцени“, разкри тя и допълни,..

публикувано на 05.06.24 в 12:42

За трети път проектът "ABBA Symphonie" на Плевенската филхармония гостува в София

На 8 юни, от 19.00 часа, проектът „ABBA Symphonie“ на Плевенската филхармония, гостува в Зала „България“. В него участват и два от най-разпознаваемите гласове у нас – на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Диригент е маестро Найден Тодоров, аранжиментите са на Георги Милтиядов. Пред Радио София Люси Дяковска обясни, че с проекта „ABBA..

публикувано на 05.06.24 в 12:22
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 05.06.24 в 11:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 11:24