Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От „Bat World България“ са сигурни:

Ще заобичаме прилепите с истории за тях, споделени от цял свят

Снимка: Facebook/batworld.bg

Нашият живот не би бил такъв, какъвто го искаме, ако ги нямаше прилепите. Те не са просто ценни летящи същества, но и много чувствителни и интелигентни бозайници.

„Защитен вид са и въпреки това в световен мащаб популациите намаляват. А намаляват, защото не ги харесваме – коментира пред БНР-Радио София Вяра Крушкова (▼) от „Bat World България“. – Намерихме начин хората да започнат да ги харесват, дори да ги заобичат – чрез историите с прилепи, които могат да разкажат хората от цял свят.“


Организацията, в която работи Крушкова, се занимава с лечението и рехабилитацията на тези животни. Преките наблюдения върху тях и отглеждането на малките им променят сухите данни за това какво представляват и колко и защо са важни, твърди тя.

Само за 2022 г. от българския асоцииран член в семейството на „Bat World Sanctuary“ са се погрижили за 320 пациенти и са решили проблем на хората над 50 пъти.

„Ако в края на лятото през отворения ви прозорец влети прилеп, не се страхувайте. Той всъщност е дете, което се учи как да лети, използвайки ехолокацията си. Няма да ви нападне, няма да се оплете в косите ви. Това е ужасно уплашено дете, сукалче“, разказа Крушкова.

От „Bat World“ са решили да създадат платформа, в която да публикуват истории с прилепи. Таза се надяват да помогнат на хора и организации по-успешно да пазят тези летящи бозайници.

В момента Вяра Крушкова и нейните съмишленици за подели кампания  -  „ПРИЛЕПнал за теб”, за набиране на средства за специализирания сайт.

Една от вълнуващите истории с прилепи ще чуете в разговора.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Захов (вляво) и помагачите на курбана

Традиции има за всеки ден

Гостуваме на празника на софийския квартал Ботунец. В началото с нас е  Анета Кокоева - главен експерт в кметство Ботунец: "Отбелязохме 100 години на читалището, но нямаме сграда. Имало е културен дом за Кремиковци, пионерски дом. В читалището е имало духова група и певческа група, но за съжаление бабите си отиват една по една. Успяхме да..

публикувано на 23.06.24 в 10:31

Пианистката Даниела Минева - за съвременната музика с любов

В рецитала си тази вечер тя свири и цикъл етюди от Александра Фол Тази вечер в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ предстои изключително интересен клавирен рецитал на пианистката Даниела Минева, представящ автори като Оливие Месиен, Джонатан Харви, София Губайдулина и българската композиторка (и пианистка, и органистка)..

публикувано на 22.06.24 в 16:40
Лука Касъров

Историята оживява - Енциклопедистът Лука Касъров

Днес отиваме в Копривщица - възрожденското градче, дало и даващо на България светли умове и смели сърца.  Поводът е 170 години от рождението на автора на първата българска съвременна енциклопедия. Той се казва Лука Касъров. Разказите за неговите живот и дело са на екскурзоводите в Дирекция “Музеи” - град Копривщица. Ще чуете представяне на..

публикувано на 22.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Кварталът на артистите

Никол Вълчева е PR експерт в областта на театъра и съавтор на книгата “Бохемска София - истории от жълтите павета”: "."Кварталът на артистите е бил свидетел на живота на много артисти, но и писатели. Спираме се пред домовете на някои от актьорите от първата трупа на Народния театър. Голяма част от домовете са на артисти, които получават от държавата..

публикувано на 22.06.24 в 15:00
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент Артуро Тосканини настоява тя да бъде назначена в миланската Ла Скала. Годината е 1928. с договора,..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03