Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Княжево се преобразява. Облагородяването на квартала започна

Жителите на Княжево се радват на трамвай от много години
Снимка: lostbulgaria.com

Плановете за облагородяване на Княжево вече започнаха, а програмата за по-топлите месеци на активните граждани е пълна. Подробности пред Радио София разказа Любо Стефанов, активен жител на квартала и част от ФБ групата "Княжевецъ". По статистика, дневно през квартала преминават около 30 хиляди автомобила, но по думите на Стефанов в момента ситуацията е по-зле, защото от 19 април тече ремонт на трасето на трамвай №5.

Още от сутринта на същия ден започват да се образуват огромни задръствания по бул. Цар Борис III от Околовръстен път до сп. Шипка /Райска градина/. Във връзка с подмяната на релсовия път и контактната мрежа при кръстовището на бул. Цар Борис III и Околовръстен път от днес в продължение на шест седмици, кръстовището ще бъде стеснено. Ремонта там ще протече в 2 етапа - по 3 седмици за всеки. При първия етап стеснението ще бъде от страната на Княжево, а при втория в посока Център.


"От вчера има стеснен участък, който е на кръстовището на Околовръстен път и бул. Цар Борис III, което естествено води до огромни задръствания. Искам да призова хората, ако имат възможност да избягват този участък, да го направят в следващия месец и половина", посочи той.

Тунел за Княжево няма да бъде строен, а в момента се работи усилено за разширението на Околовръстен път. Относно това дали банята трябва да се разруши, Стефанов каза:

"Ситуацията не е много по-различна, общият устройствен план не е изменян, така, че според него банята трябва да се бутне за да се разшири пътя. Ние естествено ще се борим това да не се случи и вярваме, че наистина няма да стане".


Той посочи, че ремонтът на трасето на трамвай №5 не е малко събитие, но за съжаление първият му етап доста се е проточил, но пък вторият етап върви с много бързи темпове. По думите му старите фотоси от квартала, които са били поставени на първата спирка на трамвай №5 в Княжево ще бъдат премахнати заради ремонта, поради опасност те да бъдат увредени. В момента се работи в посока на тяхно място да бъдат възстановени шестте големи прозореца, които са зазидани.

"Ние сме в комуникация със зам.-кмета по строителството г-н Джоргов, който изяви желание те да бъдат възстановени. Изготвили сме един визуален проект, как би изглеждало със стъклени тухли, което общо взето решава два проблема. Единият е липсата на естествена светлина на спирката, защото тя е проектирана реално с 6 големи прозореца и второто е да запазим дискретността на съседния имот, така че да не може да се вижда какво става в него", отбеляза Стефанов.


Той изрази надежда банята да бъде прехвърлена към Столична община, където да намери по-добър стопанин в нейно лице. Освен това каза, че в Княжево вече има три обособени пространства (метални сърца) за събиране на капачки, които са закупени с дарения на хората от квартала и са собственост на фейсбук групата "Княжевецъ". До момента са предадени около тон и половина капачки.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово състояние и недостиг на медицински кадри във Четвърта градска болница. Въпросният доклад бе..

публикувано на 25.07.24 в 12:57