Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба, вдъхновена от Георги Рупчев, събира почитатели и спомени за поета


Земетресението в Стражица на 7 декември 1986 разрушава напълно или частично 15 000 сгради, а 2500 семейства губят близки, дом и поминък. 
Бедствието дава повод на поета Георги Рупчев (1957-2001) да напише стихотворението „Зоната“ (дало име и на стихосбирка).

Това заглавие става и има на изложба, която ще бъде открита на 2 май (вторник) от 18 до 20 часа в галерия Depoo.

Експозицията е част от проекта „Инстинкт за неприспособимост: памет за поета Георги Рупчев“ на продуцентска компания „Прожектор“ и за нея пред БНР-Радио София разказа авторът ѝ Мария Ландова:

„Рупчев е огромен поет. За съжаление неговото време като че ли се отдалечава от нашето или обратното – нашето време се отдалечава от неговата поезия. Затова този проект цели да се върне Георги Рупчев в живота ни, не само в кръга на неговите почитатели.“

Вече има открита паметна плоча на поета. Но според Ландова, трябва да има улица на негово име.

„Зоната“ е само до 6 май. Реализирана е със съдействието на Анжела Минкова, Мина Златева, Никола Енев, Калин Николов.

По думите на Ландова тя е акт на обичта към света на Георги Рупчев. По време на експозицията галерията ще се превърне в студио, в което ще се записват разкази на хора, които са познавали и общували с поета.

По-дълготрайна изложба със студио ще има през септември т.г. на ул. „Шипка“6.

Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“ и предвижда създаване на документален филм за поета.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Мария Ландова е завършила Националната художествена академия (НХА), специалност Стенопис. Има богат опит като педагог, била е директор на Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" от 2002 до 2010 г. Работи в продуцентска компания „Прожектор“, която е за документално кино. Създава изключително успешната Лятната академия за деца и ученици към НХА, която се провежда повече от 10 години всяко лято.
По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02