Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 13-тото издание на Софийския фестивал на науката:

Как красивата наука развива критичното мислене?

Програмният директор на фестивала Ивайло Славов и биологът д-р Виолета Желязкова – за удоволствието и ползите от досега с научното познание

Виолета Желязкова и Ивайло Славов
Снимка: Даниел Ненчев

Над 150 събития и повече от 120 утвърдени и млади учени, иноватори, изследователи, комуникатори на науката и творци очакват посетителите на тазгодишния Софийски фестивал на науката (11-14 май). Това е 13-тото издание на фестивала, който и този път ще се проведе в София Тех Парк. Организатор е фондация "Красива наука", а основен партньор е Министерството на образованието и науката.  

За да разкажат повече за фестивала, гости в "Късното шоу" по Радио София бяха програмният директор Ивайло Славов и талантливият учен д-р Виолета Желязкова – главен асистент в Националния природонаучен музей при БАН, изследовател на пещери и прилепи.

Двамата поставиха ударение върху важната роля на науката за развитието на критичното мислене и като противодействие на манипулациите, псевдонауката и конспиративните теории, които насаждат страхове. 

"Нормално е хората да имат страхове и да са объркани. Но Фестивалът на науката е един страхотен форум, където те могат да адресират точно тези страхове. Не някой да ги убеди заради авторитета си, че нещо е така, а да бъдат разгледани фактите. Хората да бъдат стимулирани да мислят", коментира д-р Желязкова.

Тази значима задача изисква науката да търси подкрепа във връзката си с изкуството. "Учените, за да могат да обяснят по-добре сложните научни концепции, трябва да използват похвати от изкуството. Истории, внушителни изображения, които да казват почти толкова, колкото казаното с думи или формули", подчерта Ивайло Славов.

От разговора ще разберете: Кои са акцентите в програмата на фестивала? С кои популярни творци и учени ще могат да се срещнат гостите на научния празник? С какво научната книжарница ще изненада читателите този път?

Както и: Как да приобщим децата към науката? Как се промотира рационалното и логично мислене? Как да говорим с хората, които не се доверяват на фактите и научните аргументи? Как науката и изкуството се вдъхновяват взаимно?

Отговорите на тези и други въпроси – в звуковия файл:

По публикацията работи: Виктор Чулев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13