Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба по случай празника на кв. "Люлин"

Снимка: Радио София

По случай празника на район "Люлин" на 9.05.2023 г. в 17:45 ч., в Културен център "Люлин" се открива фотографската изложба "Люлин през обективите". Тя е създадена по инициатива на фотоклуб "Еделвайс" и Историческа работилница "Люлин". Подробности пред Радио София разказа Виктор Топалов, основател на проекта "Бохемска София" и водещ на предаването "Легендите на София". Той сподели, че първото и основно нещо, с което се занимава са пешеходните обиколки за туристи в София. След успеха на първото издание на книгата "Бохемска София: Истории от жълтите павета", преди около четири месеца е излязла и втора книга, като интересът от първата не е намалял.

"Мога да кажа, че приблизително две към едно се движат продажбите. На всеки двама, които си купуват новата книга, по един си купува и старата, и така всъщност се получава един много хубав комплект. За мен, както и за останалите автори и за екипа на издателството беше важно да направим едно продължение, което да бъде малко по-задълбочено. Но естествено се засягат различни теми, различни образи, различен начин на писане. Затова всъщност двете книги за радост се получават като един хубав комплект", каза Топалов.

Кореняк люлинчанин, авторът на изложбата Виктор Топалов отбеляза, че жителите на квартала са повече от 100 хиляди:

"Всички ние живеем в един квартал, който между другото противно на очакванията на повечето хора е едно от приятните места в столицата, в които може да се живее. Особено ако е човек, който иска да се любува на зелени пространства, на малко по-чист въздух, който обича спорта, тъй като може да се спортува, да си излиза със семейството... Имаме всичко необходимо за да може един човек да живее спокойно и все още не бих казал, че имаме презастрояване, каквото е типично за повечето квартали в София".

Израснал в Люлин и работил в бръснарницата на своя дядо, Топалов сподели, че мирогледът му е формиран основно от срещите с хората от квартала.

"Люлин на мен ми е дал много и затова сега аз и мои колеги, които също са от квартала и много други хора, които по някакъв начин са свързани с него, искахме да върнем обратно това, което Люлин ни е дал като едно прекрасно детство, като едно спокойствие и смятаме, че Люлин има какво да покаже. Надявам се да успеем да го направим", отбеляза той.

Топалов заяви, че с негови съмишленици са създали групата "Културна карта на Люлин", като по-късно тя е прераснала в страницата "Историческа работилница Люлин". Целта е да се организират различни културни събития в квартала, тъй като по думите на Топалов се усеща такава липса. Първото от тези събития е фотографската изложба, на която ще могат да се видят 15 снимки на 15 обекта от културната карта на квартала.

"Нашият интерес не се ограничава само до това, което намираме в интернет. Напротив, ровим се в архивите, в библиотеките, разговаряме със старите жители на квартала... Искаме да намерим истината за да може този квартал, в който ние живеем и кварталът, който ние обичаме да се сдобие с едно ново самочувствие на квартал, който има 50 годишна история", заяви Топалов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02