Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Долни Лозенец" под лупа: Проблеми, случки и решения

Районният кмет на „Лозенец“ Константин Павлов
Снимка: БГНЕС

Какви са проблемите в столичния район "Лозенец", в частност в "Долни Лозенец" и какво е тяхното решение, пред Радио София разказа кметът на района Константин Павлов. Той спомена, че тротоарът пред Семинарията се нуждае от сериозен ремонт, тъй като дълги години върху него са паркирали автомобили. По думите му хората пазят нещо, което е в добро състояние, но тъй като тротоарът е с голяма площ не е ясно в кой момент ще могат да бъдат отпуснати средства за възстановяването му.

"Районната администрация разполага с около 350 хиляди лева на година за тротоари. Аз когато станах кмет заварих тази сума, направих известни изчисления и се оказа, че тези пари не стигат за покриване на амортизацията на тротоарната мрежа при норма от 25 години. Ако считаме, че един тротоар за 25 години напълно се износва, тези 350 хиляди не стигат, защото Лозенец все пак е голям район. Има още суми по програми на Столична община (СО), а сега м-у другото се взе и един голям заем от СО, с който поне може да бъде обърната посоката. Тоест, нещата постепенно да започнат да се подобряват", коментира Павлов.

По думите му в район "Лозенец" има около 60 км. улици и 120 км. тротоари, като новите части почти не притежават такива. Павлов подчерта, че с този заем от СО трябва да се направят много неща, но с приоритет са най-вече местата с най-голям пешеходен трафик, спирки, училища, детски градини и др. Относно пътната настилка Павлов каза, че паважите са паметник на културата и не могат просто така да бъдат премахнати, но на някои места те са заляти с асфалт. Предимствата на паважа са, че принуждава водачите да карат по-бавно, по-трайна настилка е, отводнява се по-лесно, а също така носи и автентичен дух.

„Лозенец“ е сред най-гъсто застроените столични квартали

Дали антипаркинг колчетата непременно са необходими?

"Не сме забелязали масово нарушаване на правилата. Хората се понаучиха особено там, където има зона, че тротоарите не са място за паркиране. Смятам експеримента за успешен и искам да благодаря на хората от наскоро ремонтираната ул. "Миджур", че в момента, в който видеха някой да паркира върху тротоара веднага подаваха сигнали и му правеха забележка", отбеляза Павлов.

Хора от групата "Активни в Долни Лозенец" са направили почистване около трамвайната спирка "Вишнева" и в парка, в който тя се намира. Тъй като там почти липсва осветление и видеонаблюдение често се виждат дори изхвърлени мебели. Кметът посочи, че общината има график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, който трябва да се спазва.

"В деня преди изхвърляне на отпадъците хората трябва да си сложат до кофите диваните или каквито едри отпадъци имат, за да може сметопочистващата фирма да ги събере. Няма хипотеза, в която дивани да имат място в парка", отбеляза той.

Водната кула в кв. Лозенец в София

Каква е поддръжката на имотите?

Павлов сподели, че всичко зависи от отношението на собствениците, но ако даден имот е обявен за паметник на културата, собствениците имат само права и никакви облаги от това нещо. Той каза още, че:

"Това е проблем, защото се използват всякакви номера, например за да си съборят къщата и на нейно място да се построи някакъв нов блок. По този начин си заминава цяла историческа архитектурна епоха". Според думите му нито общината, нито районът имат механизъм, свързан с културното наследство и външния вид.

По въпроса за настилката около училищата кметът каза, че на някои места трябва да бъдат поставени "легнали полицаи". Относно спирането на превозни средства, които разтоварват той заяви, че законов график за това не му е известен да има.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24