Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обновено издание на Sofia In Your Pocket Mini guide ще излезе в края на юни

Снимка: Sofia In Your Pocket Mini Guide

В предаването „Добър вечер, София“ представяме световния пътеводител In Your Pocket със специално издание за София.

In Your Pocket Guide е създаден още през 1992 година във Вилнюс от Матиас Люфкенс  - архитект на социални медии.

Матиас Люфкенс е най-известен със създаването на Twiplomacy - проучване, което разглежда как правителствата и международните организации използват цифровите платформи.

През 1992 г. във Вилнюс той основава In Your Pocket - поредица от пътеводители на английски език, която се превърна във водещ доставчик на туристическа информация за много градове по целия свят.

В България пътеводителят се появява години по-късно - през 2011 г.

Паромита Санатани и Вера Тодорова са две дами, от българския екип на Sofia In Your Pocket Mini Guide

"Идеята възниква спонтанно в полза на чужденците, които посещават страни от Източна Европа, където през 1992-ра нямаше много информация за хората, пристигащи в тези страни, дали за работа, или за туризъм“, разказва Паромита Санатани.

Вера Тодорова попада на пътеводителя в началните години на излизането му в България през 2011-2012 година, когато е започнала да се занимава с туризъм. 

„По това време вече съществуваха някои карти, но In Your Pocket ме привлече с информацията, която предоставя на чуждестранните туристи, защото по това време работех с тях и ми беше нужен някакъв материал, в който да има историческа справка за града, препоръки за музеи, които да посетят, информация за градския транспорт и всякаква практична информация“, отбелязва тя. 

Тодорова допълни, че днес тази ценна информация е достъпна за хората, които не говорят нашия език, чрез справочника на много качествен английски език.

В разговора ще чуете разказа на Паромита от времето, когато тя попада в България преди 30 години.

Днес In Your Pocket Guides е международна платформа, която обединява гайдове в над 50 държави по света. След като избере желаната дестинация, туристът  получава много препоръки какво да посети, къде да отседне, къде да се храни, как да се придвижва, увери Вера Тодорова.

Как се разви пътеводителят в България и какво е сегашното му състояние?

"Тази пролет проведохме разговори със Столична община и с мениджърите на няколко от по-големите хотели в София, от които стана ясно, че въпреки дигитализацията има нужда от гайд на града на хартиен носител. Така решихме да подновим издаването на Sofia In Your Pocket Mini guide, за да сме в услуга на всички, които посещават града. В него туристите могат да намерят освен географска карта, така и много информация за историята на София, за културните събития в съответния период, препоръки за музеи и културни забележителности, които да посетят. Разбира се има и много практическа информация, карта на метрото, препоръки за ресторанти, заведения и магазини“, заявяват от екипа.

Българският екип на изданието е отворен да си партнира с бизнеса и институциите, за да създаде полезно издание, представящо столицата ни пред чуждестранните гости.

Точките на разпространение са рецепциите на хотели, туристическите информационни центрове, летище София, подбрани заведения. 

„Променяме леко дизайна в малко по-джобен вариант, за да следва името на бранда, да бъде „pocket“, като този формат се използа в много европейски градове, в последната 1 година е излизал така и затова решихме да вземем такъв вариант и за София“, допълват те.

Освен, че са почерпили от опита на колегите си в другите страни, екипът на Sofia In Your Pocket Mini guide, набират партньори-рекламодатели, които да подпомогнат изданието.

Очаква се новото издание на пътеводителя да излезе в края на юни, а от юли нататък да присъства на много места.

Чуйте още подробности по темата от разговора на Боян Бочев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите българи виждат бъдещето си в в България

Движение за национална кауза и платформата Bulgaria Wants you организират Национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието ще се състои на на 12 юни 2023 година и се организира за втора поредна година. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, ръководител на проучването. "Анализирахме..

публикувано на 08.06.23 в 18:32

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40