Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Основният проблем на съвремието е диалогът

3
С Апостол Миленков, Александър Александров и Ружа Семова
Снимка: Лили Големинова/Радио София

Акцент от Софийски музикални седмици: Апостол Миленков и Ружа Семова, както и Александър Александров, които представят съвременни австрийски песни в един специален проект. Кои са поетите и композиторите - в разговора с тях:

"Имахме съвместен проект във Виена, този е вторият. 450 хиляди там са всяка вечер на представление. Но имаме своята публика. Сдружението ни "Лилавият лебед" е на 15 години, срещите водят до нови емоционални моменти и радости. Обединяваме артисти, основният проблем на съвремието е диалогът. Ние даваме нов прочит на австрийска поезия и австрийска музика.

Сезонът няма значение - "Краят на есента" е името на проекта. Живеем в мрачно време и ми се иска тази есен да свърши, но преди 100 години е било същото. Няма вдъхновение. Избрахме трима поети от началото на миналия век. Началото е жестът на Витгенщайн малко преди началото на Първата световна - той дарява на поети, първите трима са взети от нас за проекта. Пресечната точка с музиката също е Виена, там навсякъде може да се научи нещо.

Щастливи сме да дойдем тук и да споделим какво сме научили. Представяме го и във Велико Търново, и в Русе. От една страна, текстът е много тежък. Музиката е много модерна, но и мелодична. Двама от композиторите бяха на концерта, това е част от диалога, новият ни прочит. Правим културологично пътуване.  Времето между двете войни в Европа има голям подем и влизане в нов момент. Важен е акцентът на повторяемостта на историята. Само красотата може да спаси този свят.

Опитваме се не да обясним музиката както по някои матинета. Но модерацията, която включваме, кореспонденцията между поетите и издателя, има своето място. Беше много интересно като се събрахме след концерта с композиторите, не искахме да свърши!"

Песните, както виждаме по-долу, вече имат и своето нотно издание.

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата DOT.Sofia

Сграда на Женския пазар донесе на създателите си голямата награда в конкурса на Камарата на архитектите

Новата сграда DOT.Sofia по проект на I/O архитекти ( Вяра Желязкова и Георги Кътов ▼ ) получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“ , организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември под патронажа на министъра на..

публикувано на 29.09.23 в 18:28
Д-р Елена Божкова

Нека тревогата води до разрешаване на проблема, не да проваля важни цели

Кои са „модерните“ психични разстройства сред подрастващите, могат ли социалните мрежи да повлияят за поява на психично разстройства сред младите, нарастват ли разстройствата, свързани със стреса в ежедневието – по тези въпроси внесе яснота д-р Елена Божкова, клиничен психолог и психотерапевт към УБ „Александровска“. Тя участва в конференция..

публикувано на 29.09.23 в 17:45
Преобразената къща на ул. „Веслец“ 23

КвАРТалът възражда стария си дух със заразни добри примери

След осем издания на КвАРТал фестивал , създателят му Мартина Стефанова тегли чертата, подтикната от БНР-Радио София и отчита, че много от сградите между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“ можеше и да бъдат унищожени. Сега обаче КвАРТал-ът, очертан от споменатите улици, разцъфва, собствениците реставрират къщите..

публикувано на 29.09.23 в 16:35

Театър НАТФИЗ открива новия сезон с три премиерни постановки

Театър НАТФИЗ откри своя нов сезон – с тази новина ни зарадва директорът Екатерина Цветкова, при гостуването си в Радио София. „Дон Жуан се връща от война“, спектакъл под режисурата на Крис Шарков, по Дънкан Макмилън е уводното представление за сезона. Автор на уникалната сценография е Никол Трендафилова. Новият облик на Театър НАТФИЗ..

публикувано на 29.09.23 в 15:50

Кои са съвременните обществени феномени?

Благослав Михайлов е влогър, който прави видео изследванията на съвременни обществени феномени. Михайлов е IT специалист, завършил е образованието си в Англия и е създател на платформата "Стража" , където публикува изказванията на народните представители. Тъй като България е трета в света по брой на IT специалисти на глава от населението, той..

публикувано на 29.09.23 в 15:35

"Lucky number Nick" с общ концерт с австрийците "Marina & the Kats"

Българската алтърнатив сърф пънк банда "Lucky number Nick" ще зарадват своите почитетели с концерт заедно с австрийските суинг-джаз-рокабили фурии Marina & the Kats. Двете групи се различават по стил и звучене, но все пак имат допирни точки в епохата, от която идва тяхната музика. "Marina & the Kats" са банда стилово различна от..

публикувано на 29.09.23 в 14:50

Историческото развитие на българо-турската граница в проект на германския артист Янис Шрьодер

До 13 октомври в Гьоте-институт е изложена експозицията  "Европейска граница: Изследване на лични географии в българо-турската гранична зона" . Художествено-изследователският проект е на германския артист Янис Шрьодер. Изложбата запознава с историческото развитие на българо-турската гранична територия. Куратор е  Радослав Механджийски . Пред Радио..

публикувано на 29.09.23 в 14:08