Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европа средната възраст е 84-85 години, у нас - 71,9 години

Българинът живее средно с 13 години по-малко от останалите европейци

Сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността у нас

Снимка: Ани Петрова

С 1,7 години намалява продължителността на живота в България, по данни на Националния статистически живот.

71,9 години е очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2020 - 2022 г. Спрямо предходния период (2019 - 2021 г.) продължителността намалява с 1,7 години.

68,3 години е средната продължителност на живота при мъжете, а при жените е 75,8 години.

Според различни данни, генетично имаме възможност да живеем над 120 години, каза пред Радио София д-р Васил Михайлов - лекар от Александровска болница. Той обясни спада на продължителността на живота у нас с пандемията от Covid-19.

„При нас нещата са по-драматични, тъй като при нас и преди това смъртността беше висока“, отбеляза д-р Михайлов.

Освен това, българинът живее изключително нездравословно, каза медикът.

По нездравословен начин на живот едва ли има друг народ както нашия, като се започне от детската възраст и се стигне до напредналата възраст. Имам предвид такива вредни фактори на нашето битие, като прекомерната употреба на сол, обездвижването. Целият начин на живот е проблемен при нас“, обясни д-р Михайлов.

По думите му, сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността у нас.

Българинът не обръща никакво внимание на профилактика, отбеляза д-р Васил Михайлов.

Според доц. Георги Бърдаров специалист по демография и преподавател в Геолого-географския факултет – Софийски университет “Св. Климент Охридски“ данните са колкото очаквани, толкова и неочаквани.

„Очаквани, тъй като във връзка с Covid пандемията имахме доста висока смъртност. България стана една от държавите в света с най-висока смъртност. Нелогично е, защото в целия развит свят средната продължителност на живота се увеличава. В Европа вече достига до 84-85 години. Ние сме част от развития свят, част от Европейския съюз, а намаляваме своята средна продължителност“, каза доц. Георги Бърдаров.

По думите му, от гледна точка на демографията, данните означават, че имаме влошаване на стандарта на живот в България и влошаване на условията за живот.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20