Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Добър вечер, София"

Родственик на Христо Ботев представи своята дебютна стихосбирка "Когато бръшлянът поникне".

В Деня на Ботев и на загиналите герои за свободата на България, в предаването "Добър вечер, София", специален гост бе младият Александър Ботйов, родственик на великия Христо Ботев. Преди няколко дни, той издаде своята дебютна стихосбирка "Когато бръшлянът поникне". Второкурсникът от факултета по журналистика в СУ "Климент ОхридскиЕ е пра-пра племенник на големия поет и революционер.

Самият той определя себе си като много млад човек, новоизгряващ автор.

"Аз се самоиздадох и това е нещо, което предполагам, не се среща рядко, казва той, във връзка с издаването на стихосбирката си, споделя, че сблъсквайки се с тромавата процедура на издателствата – търговски договори и закони, които човек трябва да познава добре, преценява да го направи сам. 

"Всъщност издателство зад мен няма, но има един прекрасен екип – Даниела Убенова, редактор на книгата, Валери Караджинов – художествено оформление и проф. Димитър Веселинов, преподавагел в Софийския университет, който се заема със задачата да напише предговора на книгата", сподели той.

Александър включва в своята първа книга над 60 стихотворения на както той я нарича: обширна тематика- патриотична, любовна, драматична, мистична, социална, философска. Младият Ботйов представи своята стихосбирка във Факултета по Журналистика и масова комуникация на Софийския университет, чийто възпитаник е самият той. 

Александър сподели, че творчеството му е един океан, от който той е подбрал "най-бистрото", за да го представи на своите читатели и допълни, че всеки може да преоткрие себе си, четейки „Когато бръшлянът поникне”. 





По време на премиерата редакторът Даниела Убенова сподели, че когато е получила ръкописа е видяла нещо уникално и различно като стил и авторски почерк. Проф дфн. Димитър Веселинов, който е рецензент на стихосбирката, определи творчеството на младия поет като пламък с много ярки, открояващи се стихове, които тепърва предстоят да бъдат четени и да въздействат на младото поколение. 

От своя страна Александър обърна специално внимание на заглавието и символиката на бръшляна. Той сподели, че бръшлянът не е плевел, който трябва да бъде изкоренен, а разкри древното келтско вярване, че е символ на вярност, сила, чистота и успех.

На финала на премиерата, актьорът Янко Лозанов рецитира стихотворенията „Бръшлян” и "Ботев", а Александър Ботйов призова младите хора, които преобладаваха в залата, да пишат и свободно да изразяват себе си. Eто кратка информация за автора:

Александър Ботйов е роден в гр. София през 2002 година. Следва журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски". Негови статии, интервюта и стихове са публикувани в печатни издания и уеб пространството. Александър е финалист в конкурса "Работилница за репортери 2021".

Едва на 19 години Александър Ботйов издава самостоятелно дебютния си вестник "Бинокъл", който съдържа изцяло негови авторски материали. С поетично вдъхновение създава и първата си стихосбирка „Когато бръшлянът поникне”.

Ако желаете да притежавате книгата, можете да се свържете с нейния автор в социалните мрежи, или чрез мейла, който е посочен в самата книга.

Каква е отговорността да бъдеш потомък на Ботев?

"Отговорността е голяма. Това, да носиш такова име, само по себе си те кара да се чувстваш горд българин и да се изпълваш с патриотизъм. Чувствам се изпълнен със свобода –защото тя не ни е дадена просто така, за нея е пролята толкова много българска кръв, през различните епохи, години и войни. Отговорността е не само моя, а и на всички българи", заяви Александър Ботйов и призова всички да се гордеем със своя род, с България и близките които ни подкрепят и "ние да бъдем бъдещето, не младите, а ние всички, които живеем тук, в тази прекрасна родина".

Посвещавам стихосбирката си като творчество, до което да се докоснат все повече хора и да разберат нещо за младите. Призовавам всички българи да вдигнем България "на крака", каза още той.

Чуйте още подробности от разговора на Боян Бочев с пета Александър Ботйов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56