Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

3
Снимка: архив DevHubOne

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно. Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик.

Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм, в който се включи и Радио София, каузата, за която фондонабираха вече е реалност. Залата (115 кв.м.) се намира в гр. София, бизнес сграда Рувекс, на 10 минути от метростанция Бизнес Парк, на ул. „проф. Александър Танев“ 11. Оборудвана е с 16 компютъра, очила за виртуална реалност и два симулатора за работа във VR среда. Всеки ученик, който желае да се учи да създава видео игри и приложения, може да посещава лекциите и събитията напълно безплатно. Може и да получава информация за седмичната програма и да се запише на някой от курсовете на Discord канала на DevHubOne. Присъединете се тук. Повече в интервюто с Васил Анастасов, основател на Фондация DevHubOne:

"Идеята за залата дойде с моите 5 години преподаване. Много от учениците имат голямо желание да се развиват, но нямат техниката. С очилата за виртуална реалност нещата стават още по-скъпи. Ще минат курс, но без самообучение, няма как да се развият. Покрай кампанията, много компании се свързаха с нас, дариха ни се компютри - за залата и за стипендии, предоставиха ни безвъзмездно помещение.

Стриймът беше много вълнуващ, накрая се получи нещо много ценно и добро. Много хора не знаят колко много професии има в правенето на игри - има по нещо за всеки. В началото фокусираме блиц-курсове с базисни познания. Ако има интерес, бихме направили и по-дълъг курс, такъв е предвиден за есента.

С обявяването на първия курс отваряме бланка за записване, местата са ни за 16 човека веднъж на 1-2 седмици. Едната цел е да пресеем хората, които искат да се развиват. Бързите курсове са перфектно начало. Има няколко дългосрочни плана - програмиране, уебдизайн, арт, 3Д моделиране. 

Помещението ни позволява да сме отворени 24/7 за желаещи да работят и през нощта да програмират. Всяка следваща стъпка ставам все по-развълнувам. Има мястото, започваме с изграждане на общността, ще даваме качествено съдържание. Общността още не е сплотена, тя трябва да е отворена и учениците да се чувстват приети. Започнах да се занимавам с това на 14 и имаше хора с много години опит, което ме стресира.

Това ще ги отвори и достъпа към бизнеса. В момента щяхме да сме много по-напред, ако по наше време имаше общност. Със сигурност ще продължа да водя курсове в 51-о, където съм започнал самият аз. Минавам и през други и изнасям кратка лекция какво е DevHubOne. СТЕМ има връзка с програмирането, но и с физиката, за да е максимално потапящо цялото преживяване. Училища, насочени към компютърна анимация, арт, 3Д моделиране, могат да се насочат и към нас. Иска ми са да имаме всички ресурси, които да позволят на всеки да намери добавена стойност.

Вече започваме да работим с всеки, който иска да се занимава - елате и опитайте, дори и да не сте сигурни, може и да се запалите."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата DOT.Sofia

Сграда на Женския пазар донесе на създателите си голямата награда в конкурса на Камарата на архитектите

Новата сграда DOT.Sofia по проект на I/O архитекти ( Вяра Желязкова и Георги Кътов ▼ ) получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“ , организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември под патронажа на министъра на..

публикувано на 29.09.23 в 18:28
Д-р Елена Божкова

Нека тревогата води до разрешаване на проблема, не да проваля важни цели

Кои са „модерните“ психични разстройства сред подрастващите, могат ли социалните мрежи да повлияят за поява на психично разстройства сред младите, нарастват ли разстройствата, свързани със стреса в ежедневието – по тези въпроси внесе яснота д-р Елена Божкова, клиничен психолог и психотерапевт към УБ „Александровска“. Тя участва в конференция..

публикувано на 29.09.23 в 17:45
Преобразената къща на ул. „Веслец“ 23

КвАРТалът възражда стария си дух със заразни добри примери

След осем издания на КвАРТал фестивал , създателят му Мартина Стефанова тегли чертата, подтикната от БНР-Радио София и отчита, че много от сградите между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“ можеше и да бъдат унищожени. Сега обаче КвАРТал-ът, очертан от споменатите улици, разцъфва, собствениците реставрират къщите..

публикувано на 29.09.23 в 16:35

Театър НАТФИЗ открива новия сезон с три премиерни постановки

Театър НАТФИЗ откри своя нов сезон – с тази новина ни зарадва директорът Екатерина Цветкова, при гостуването си в Радио София. „Дон Жуан се връща от война“, спектакъл под режисурата на Крис Шарков, по Дънкан Макмилън е уводното представление за сезона. Автор на уникалната сценография е Никол Трендафилова. Новият облик на Театър НАТФИЗ..

публикувано на 29.09.23 в 15:50

Кои са съвременните обществени феномени?

Благослав Михайлов е влогър, който прави видео изследванията на съвременни обществени феномени. Михайлов е IT специалист, завършил е образованието си в Англия и е създател на платформата "Стража" , където публикува изказванията на народните представители. Тъй като България е трета в света по брой на IT специалисти на глава от населението, той..

публикувано на 29.09.23 в 15:35

"Lucky number Nick" с общ концерт с австрийците "Marina & the Kats"

Българската алтърнатив сърф пънк банда "Lucky number Nick" ще зарадват своите почитетели с концерт заедно с австрийските суинг-джаз-рокабили фурии Marina & the Kats. Двете групи се различават по стил и звучене, но все пак имат допирни точки в епохата, от която идва тяхната музика. "Marina & the Kats" са банда стилово различна от..

публикувано на 29.09.23 в 14:50

Историческото развитие на българо-турската граница в проект на германския артист Янис Шрьодер

До 13 октомври в Гьоте-институт е изложена експозицията  "Европейска граница: Изследване на лични географии в българо-турската гранична зона" . Художествено-изследователският проект е на германския артист Янис Шрьодер. Изложбата запознава с историческото развитие на българо-турската гранична територия. Куратор е  Радослав Механджийски . Пред Радио..

публикувано на 29.09.23 в 14:08