Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 20 до 25 юни в София

Шест дни младо европейско кино за ученици, учители и родители


Деветото издание на "Срещи на младото европейско кино" ще се проведе от 20 до 25 юни. За поредна година събитието е посветено на кинообразованието на младата аудитория от 3 до 19 години, ще предложи безплатни мероприятия за младата публика на три локации в София

В предаването "Радиокафе" гостува Еви Карагеоргиу (), продуцент на фестивала, сценарист и кинообразователен експерт, част от екипа на ARTE Urbana Colective, който организира това важно културно събитие в столицата.

В изминалите досега 8 издания на фестивала са участвали 5997 гости, 40 представени творци, 180 творчески ателиета и прожекции.

Еви Карагергиу сподели, че предизвикателствата през изминалите години са били големи, не само заради самата пандемия, но основно и заради това, че училищата са били затворени.

„Голяма част от нашите инициативи са в училище през цялата учебна година, затова така завършваме учебната година с много интензивна киноседмица“, поясни тя.

Нашата цел е през цялото това време да създаваме контакти, да запознаваме учители и ученици с киното, за да можем в края на учебната година заедно да го съпреживеем в кинозалите“, посочи тя и допълни, че тогава този процес е бил тотално прекъснат, „но се радваме, че сега имаме рекорден брой киноклубове в цяла България".

Част от програмата на фестивала представя добрите практики, постигнати през миналата година. Първото събитие, с което ще започне фестивала на 20 юни ще представи резултати от „Кино в училище“. В него ученици са гледали известни, класически филми и създали са собствени късометражни и те ще бъдат представени на публиката. "По този начин искаме да покажем и колко много умения придобиват децата, благодарение на заниманията си с кино", посочи Еви Карагеоргиу.

Кои са останалите имена, от арт екипа от професионалисти, които стоят  зад „Срещи на младото европейско кино“, ще чуете в разговора.

Сред тях е д-р Мая Недялкова, която проведе преди време специално национално проучване на съвременната българска кинопублика – навици, предпочитания и очаквания за новото кино. Събитията, които обхваща фестивалната програма са съобразени и с това нейно изследване.

Но освен това, което биха искали да гледат децата и младите хора, в рамките на фестивала ще има и друго кино – което не забавлява, но задава въпроси, което има много висока художествена стойност и развива умения като критично мислене, дори естетиката в ежедневието ни, която ако я нямаме, не можем да я приложим.

„Киното е един страхотен инструмент да говорим за всичко това и за нещата от живота, които се случват - подчерта продуцентът. - Тази година в програмата имаме филми от Франция, Унгария, Словения, Швеция, Германия, Украйна, които ако не са показани на този фестивал, няма как децата и младежите да достигнат до тях.“

След всяка прожекция ще има уъркшоп или среща с експерт, който да помогне на публиката да вникне по-дълбоко в това, което е видяла.

Еви Карагеоргиу увери, че на фестивала ще има за всекиго по нещо. Акцент в програмата е „Страхът изяжда душата“ на Райне Фаспиндер - филм класика, чиято тематика днес е изключително актуална.

Локациите на фестивала са Гьоте Институт, Френския институт и Чешкия център.

От 20 до 25 юни учениците, техните учители и родители, ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма.


Още подробности за предложенията в програмата на фестивала, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова
ВИЖТЕ ОЩЕ
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45