Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелената сделка ще бъде обсъдена на конференция

Снимка: dir.bg

От 20 до 22 юни 2023 г. ще се проведе конференция озаглавена "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход". Събитието се провежда за трети път и ще обединява европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса и НПО, като ще бъде открито от президента Румен Радев. Подробности по темата разказа Славчо Нейков от Института по енергиен мениджмънт.

"В конференцията участват еврокомисари, министри, представители на бизнеса и научните среди. Фокусът условно казано е един и същ и той е свързан с това, че темата за зеления преход и това, което в европейския контекст се нарича "зелена сделка" става все по-актуална. Но проблемите, които възникват са много по-различни в сравнение с миналата година", каза Нейков и добави:

"Само преди една година всички ние имахме много съществен проблем и на национално и на европейско ниво, по какъв начин ще си осигурим газовите доставки, предвид зависимостта от Русия. Този проблем беше решен в буквалния смисъл на думата за нула време. Миналата година инвестициите в зелени технологии и възобновяеми източници също се развиваха много активно, но тази година вече на практика опашката от ВЕИ мощности за присъединяване надхвърля повече от три пъти инсталираните мощности в България, които реално се ползват".

Той отбеляза, че паралелно с това възникват и нови въпроси, които търсят своя отговор, като например темата за ролята на въглищата, ядрената енергетика, енергийната сигурност, както и темата за климата. Един от акцентите във форума специално за ядрената енергетика е така наречената кръгла маса в края на първия ден, което е посветена на стратегическия подход към българската енергетика. Нейков подчерта, че енергийният сектор в България е изключително стабилен. От гледна точка на това къде стоим с цените, което интересува хората, те са относително ниски в сравнение с европейските.

Той добави, че проблемът при нас е стратегически, защото липсва ясна визия накъде отиваме и то по стратегически въпроси, които касаят енергийния микс.

"От десетилетия се говори за нови ядрени мощности, от доста време темата за въглищата излезе на преден план и паралелно с това стои един много болен принципен въпрос, въпросът за енергийната бедност", сподели Нейков.

Според проучване в края на миналата година, около 40% от населението на страната може да бъде причислено към енергийно бедните, поясни той и каза:

"Енергетиката трябва да се развива на пазарен принцип, а държавата чрез социалната политика трябва да подпомага именно тези, които имат нужда от това".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11 минути аплодисменти след премиерата на "Стажантът" в Кан

Дългоочакваният филм „Стажантът“ - един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ в Кан, се радва на продължителни аплодисменти след прожекцията му. Филмът разказва за ранните години на Доналд Тръмп , тогава строителен предприемач, и за отношенията му с неговия довереник и ментор, адвокатът Рой Кон, който е тясно свързан с..

публикувано на 22.05.24 в 13:50

В Самоков официално откриха шахматен клуб за деца

Клуб по шахмат "Самоков“ бе официално открит в Градската художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ в града. Автор на инициативата е Евгени Гюнкин. Пред Радио София той посочи, че това е добра възможност за децата да не стоят дълго пред компютъра, да имат смислена дейност и друга насока на свободното си време. Младите шахматисти бяха..

публикувано на 22.05.24 в 13:49

Авария остави без топла вода голяма част от София

За три дни без топла вода остават няколко големи района в столицата, поради авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Създадена е незабавна организация на аварийните екипи, които ще работят денонощно до пълното възстановяване на услугата. Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул...

публикувано на 22.05.24 в 13:28

Фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ оживява с внушителен 3D мапинг

Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май. Той е част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ и се показва за втори път в столицата, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската..

публикувано на 22.05.24 в 12:07

Слънцето пробива облаците, но за малко

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, съобщиха от НИМХ. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 07:35