Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знае потребителят на почивка в хотел?

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Запазвайте места за настаняване в Гърция само в директна и проверена комуникация с тях, през познати за вас местни или международни платформи за резервации, както и чрез утвърдени туроператори. 

Това съветват от платформата "Ние, потребителите" по повод информациите за стотици случаи на измамени туристи, превели пари на фалшиви гръцки сайтове

„Първо трябва да обърнем внимание на домейна на сайта, тъй като той не може да бъде съвършено същият като този на оригиналния хотел. Да се съсредоточим основно върху контактната информация. Хакери няма да оставят телефони и имейли, на които потребителите да се свържат с истинския хотел, а ще оставят свои. Можем да проверим тези телефони и имейли в Гугъл, да видим дали ни водят към реално съществуващ хотел“, препоръча пред БНР-Радио София Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.

Тя допълни още методи за подсигуряване – например, да проверим хотела в регистъра на туроператорите, който обикновено е съставен от съответното министерство.


В случай на грешка, не бива да се паникьосваме, обясни още Руменова ()Правилно поведение е да реагираме незабавно. Да поискаме среща с представител на обекта и да изложим проблема, който е възникнал. Да предложим или обмислим предложение за решаването на казуса.

За предпочитане е случаят да се реши на място, включително да се предоставят други услуги, които не са били планирани в нашия пакет безвъзмездно.

Възможно е да поискаме възстановяване на цялата сума и съответно разваляне на сделката, но тогава няма да можем да останем в хотела. Въпросът е, че тук трябва да се докаже дали е прилагана нелоялна търговска практика, която всъщност означава, че ние сме били подведени за обема, вида или качеството на услугите, които ще получим.

Независимо от това дали търговецът е съгласен да ни предложи нещо или не,  хубаво е да адресираме писмена жалба до него, за да има следи при арбитраж от контролен орган на коя дата точно е възникнал проблемът, какъв е бил той и съответно каква е била реакцията на търговеца.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира четвърти обучителен курс на програмата "Жените в технологиите – Women in Tech"

Глобалната обучителна програма за придобиване на основни дигитални умения  "Жените в технологиите – Women in Tech" , стартира своя четвърти обучителен курс на 16 август 2024 г., петък. Обучението се провежда за първи път у нас, като то е предназначено да отговори на предизвикателствата в различията в цифровите умения сред жените в нашето..

публикувано на 14.08.24 в 16:41
Надя Василева, председател на БКЗ

Равнопоставеността между жените и мъжете в работата

Жените остават по-слабо представени на ръководни постове и продължават да получават по-ниски заплати от мъжете, въпреки че ги превъзхождат по образование. Това показват данни, цитирани в проект на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2023 г. Той е публикуван за обществено обсъждане. В него са изложени извършените..

публикувано на 14.08.24 в 15:58

Къде сме ние в здравеопазването?

Модулът "Дългосрочна грижа за пациента", който е част от електронното здравно досие ("еЗдраве") на НЗИС. Модулът, разработен от екипа на "Информационно обслужване" АД, е много сериозна стъпка в процеса на дигитализация на страната ни. Целта му е да подпомогне предоставянето на персонална грижа и проактивна помощ за потребителите на здравни..

публикувано на 14.08.24 в 15:15

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф" в София

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 15:11
Весела Герчева и Юлияна Дечева, които представиха новата обучителна програма към НБУ

Разкриват нова обучителна магистърска програма - "Съвременни музейни експозиции" към НБУ

Сред разнообразието от теми, които екипът на "Добър вечер, София" подбира, намери място и археологията, в приятната компания на Юлияна Дечева – програмен директор  "Куртурно-исторически и природен туризъм" и Весела Герчева – директор на Програма "Съвременни музейни експозиции" в Исторически и археологически музей към Нов български университет..

публикувано на 14.08.24 в 14:23

Олимпийските игри завършиха, но емоциите все още остават

XXXIII-те летни олимпийски игри, които се проведоха в Париж, завършиха, но емоциите все още остават. Въпреки, че започна с противоречие, Олимпиадата остана в сърцата на милиони хора. За изминалите спортни дни – какви страсти провокираха, за спечеленото и високата конкуренция в спорта, чуйте коментара пред Радио София на спортния журналист Камен..

публикувано на 14.08.24 в 13:43
Lomovera

Фотографията като психологически помощник за емоционално изразяване

Фотографията може да бъде психологически помощник за емоционално изразяване. Фотографията често се преплита с психологията, смята фотографът и обучител Вера Гоцева – Lomovera. Споделя, че във всичките си фотографски занимания поставя на фокус човека. „Човекът не просто като обект на снимка, а по-скоро човекът като индивидуално същество, което..

публикувано на 14.08.24 в 12:16