Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Полетът - портрети за слушане" - изложба с вдъхновяващи истории и послание

Мира Владимирова и Ина Павлова

Представяме в предаването „Радиокафе“ едно много интересно, смислено събитие, което се открива днес в София – изложбата „Полетът – портрети за слушане“. Един проект, който представя вдъхновяващите истории на петима души,  преодолели различни житейски предизвикателства и намерили в себе си силата и способността да се издигнат над тях.

Мира Владимирова и Ина Павлова, две дами, от четиримата автори на проекта, разказаха повече. Те са Мира Владимирова, Ина Павлова, Иво Недялков и Атанас Севов.

Проектът е точно това, което звучи – „Полет – портрети за слушане. Историите на тези петима души вдъхновиха нас, а надяваме се това вдъхновение да достигне и до публиката, до хората, които ще дойдат да посетят инсталацията.

Вдъхновени от повестта-басня на на Ричард Бах "Джонатан Ливингстън Чайката"  те създават настоящия проект, който е втората колаборация на артистите Инна Павлова, Мира Владимирова-Йондър, Иво Недялков и Атанас Севов.

„Всъщност, всичко започна когато аз за първи път прочетох „Джонатан Ливинтстън Чайката“ – много ме докосна“, разказва Мира Владимирова. Произведението на Ричард Бах достига до нея, по препоръка на двама от хората, чиито истории представя инсталацията.

Минава време, в разговори между четиримата и търсене на други летящи хора, които са разперили крила, успели да се отърсят от неволите си, да достигнат до себе си и своя устрем,  

Настоящият им проект изследва основните теми, застъпени в "Джонатан Ливингстън Чайката" - пътят на различния и стремежа към себепознание и развитие, въпреки трудностите.

„Всички 5-има човека, които сме включили в изложбата, са хора, които лично познаваме и като начало стартирахме с тях“, допълва Ина Павлова.
Идеята е, проектът да се развива и занапред. „Да си направим една колекция от вдъхновение, за да се говори повече за това, че такива хора съществуват и има какво да допринесат за вдъхновяване и подобряване живота и на други хора“, поясни тя.

За авторите е много важно, изложбата да остави следи в хората, докоснали се до нея, когато имат моменти на неувереност, да се сетят за нея и да знаят, че има път напред, споделят те.

В „Полетът - портрети за слушане“ историите са разказани от първо лице, от хората, които са ги преживели.

Всяка история в изложбата "Полетът - портрети за слушане" е уникална, но участниците са обединени от една обща нишка - смелостта да се справят със затрудненията и да търсят път към светлината. Ние ги наричаме "летящи хора" – олицетворяващи силата и стремежа да разперим крила и да полетим, въпреки пречките, споделят от екипа.

„Процесът на работа беше много интересен, защото ние за пръв път взимаме интервюта, без да сме журналисти, но тъй като от сърце го правихме, оставяхме нещата да се случват – и те се случваха, не без перипетии, но по най-добрият начин“, разкриват още те.

Портретите в уникалната експозиция са дело на фотографа Иво Недялков, които са аналогов експеримент, като връщане назад във времето. „Те наистина са портрети, които ще „говорят с вас“, увериха събеседничките.

Изложбата „Полетът – портрети за слушане“ ще се открие днес, 19 юни от 18 часа на 2 етаж в Националния студентски дом. Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“ и в Националния студентски дом.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини, където ще се четат и презентират книги, ще се пеят песни, ще има театрални и музикални изкушения...

публикувано на 25.07.24 в 10:11

Преподаватели от 17 държави на обучение в София

Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница се провежда днес във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София. Встъпителните обучения започват с панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“. Ще бъдат разгледани и въпроси, свързани със съвременната дидактика на преподаване на..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Слънчево, тук-там валежи, до 27° в София

Днес се очаква развитие та купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни, валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. В западните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, с него ще прониква хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават – максималните..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13