Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Перспективите на туризма в област Перник бяха обсъдени на кръгла маса

Снимка: Международен младежки център - Перник

Център за развитие на устойчиви общности, Община Перник и Международен младежки център – Перник организираха кръгла маса "Перспективи пред развитието на туризма в област Перник". Събитието се проведе на 6 юли 2023 г. в залата на Минна дирекция, Перник. Подробности разказа Станимира Хаджимитова, директор на Център за развитие на устойчиви общности, Община Перник. Проектът е финансиран от Норвежкия фонд за младежка дейност.

"Три години работим в цялата област да активираме младите хора и чрез тях да се опитаме да създадем и нов бизнес и повече работни места. Да ги направим по-активни, да ги окуражим да остават в областта и да не тичат към София, да им разкажем, че ето, има възможности и ниши, които още не са експлоатирани", сподели Хаджимитова.

На форума са присъствали ученици от двете гимназии по туризъм и чужди езици, както и представители на местна власт, бизнес и неправителствен сектор.

"Община "Перник" и Община "Радомир" представиха своите стратегии за развитие на туризма. Нашата организация представи какво се е случило в рамките на три години по този амбициозен проект, какво сме произвели, което ще остане в областта и насърчаваме хората да го ползват. Имаше и втора част, теоритична, учебна, която даде възможност да разберем дигиталния маркетинг как привлича туристи, как се създава бранд идентичност на туристическа дестинация. В рамките на голямата хвалба бих искала да кажа, че в рамките на нашия проект във всяка от шестте общини ние се стремим наистина да оставим нещо реално направено", отбеляза тя.

По думите й последно е създаден туристически чатбот, чиито изпълнител е младият перничанин Алекс Милчов, който е участвал в обученията, а разработчик на концепцията е Елица Стоилова - предприемач, съосновател и управител на чатбот агенцията UMNI.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.12.2023: ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов“

Коментаторите тази седмица в предаването „Форум“ са Цветелина Цветкова - писателка, автор на едни от най-четените книги в съвременната българска литература и Арман Бабикян - експерт по маркетинг и PR, журналист, бивш депутат. Заедно с водещия Лъчезар Христов те дискутираха актуалните събития от деня. Темите, които засегнаха: "Лукойл" обяви, че..

публикувано на 05.12.23 в 19:26

Зимно изкачване на връх Руй на 16 декември

На 16 декември, Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй.Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество. „Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко..

публикувано на 05.12.23 в 18:27
Д-р Валентин Димитров

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение на Софийския градски съд от днес.  Това показва справка в Търговския регистър. Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в..

публикувано на 05.12.23 в 17:16

Благотворителната кампания "Трънска Коледа" в подкрепа на възрастни хора

За поредна година беше даден старта на благотворителната кампания „Трънска Коледа“. Целта е да се съберат парични средства, с които да бъдат подпомогнати крайно нуждаещи се. Инициативата е насочена към хора от трънските села, където живеят много възрастни, в неравностойно положение, каза пред Радио София Румяна Боянова – организатор от..

публикувано на 05.12.23 в 17:06
Явор Русинов

Явор Русинов издава нов албум "Яна" с "Големите български гласове"

Явор Русинов издава своя нов албум – "Яна“ с "Големите български гласове", за него той разказа в предаването "Радиокафе". Той е познат на широката публика от групата VOX, която основава заедно с Косьо Стоянов, с който са първите музиканти в България, които правят колаборация между фолклор и модерна музика още от началото на 90-те години...

публикувано на 05.12.23 в 15:57

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%...

публикувано на 05.12.23 в 15:41