Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юли

Предстоят още 3 изложби на току-що дипломираните в НХА

Творби на дипломираните от НХА, специалност "Резба и метал"
Снимка: nha.bg

В различните галерийни и културни пространства в София и Бургас произведенията на дипломираните бакалаври и магистри от всички специалности на Националната художествена академия (НХА) могат да бъдат разгледани до 30 юли.

Част от експозициите вече бяха открити. Други предстоят.

  • „КНИГА, ИЛЮСТРАЦИЯ, ПЕЧАТНА ГРАФИКА“ – магистри
    11.07−21.07. 2023 Галерия INTRO Откриване – 11.07.2023, 18:00
  • „РЕСТАВРАЦИЯ“ – магистри
    12.07−30.07. 2023 Галерийно пространство при Триъгълната кула на СЕРДИКА Откриване – 12.07.2023, 18:00
  • „ГРАФИКА“ – бакалаври и магистри
    13.07−27.07. 2023 Галерия ONE Откриване – 13.07.2023, 18:00

Повече за проекта в студиото на БНР-Радио София разказаха доц. д-р Росен Тошев – ръководител изложбена дейност на НХА , Теодора Тодорова – магистър по „Индустриален дизайн“, по-специално автомобилен и строителен дизайн, и Ива Данкова – бакалавър специалност „Графика“.


Изложбите са традиционни, провеждат се всяка година. Участват само студенти, които са защитили дипломните си работи. Вижда се техният труд от изминалата година, обясни доц. Тошев:

„Интересът винаги е голям – както от млади хора, които биха учили в НХА, така и от професионалисти, които следят процесите в съвременното образование и изкуство.“

Теодора Тодорова и Ива Данкова вече имат награди. Те обясниха какво ги е мотивирало да учат това, с какви очаквания са започнали да следват и какви впечатления и опит са натрупали.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56