Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки художник с експозиция в родния Созопол

Снимка: Радио София

Йоргос Гунарополус е художник с международна известност, а в Атина има музей посветен на неговото творчество. Той е роден в Созопол и в момента там се намират част от картините му, които неговите наследници са дарили на Община "Созопол". Експозицията се намира художествената галерия на града. Подробности пред Радио София разказа изкуствоведът Елисавета Станчева.

"Това е едно много хубаво събитие за Созопол, но не само. За всички нас, които откриваме творчеството на един художник, който всъщност напуска родния си град доста рано. Той е роден през 1889 година и в 1904 година заедно със семейството си напуска Созопол, но се оказва, че Созопол не спира да присъства изобщо в неговите мисли", каза Станчева.

"Неговият рисувачески талант за пръв път е забелязан в Созопол. И той казва по-късно: аз не бях много добър ученик, обаче моят учител беше благосклонен към мен, тъй като разпознаваше таланта ми", сподели тя.

Гунарополус е завършил гръцкото училище, което по онова време не е било по-назад от европейските стандарти за обучение. Учителите са били с европейско образование, а отделно е имало много голяма библиотека с над три хиляди тома литература, част от които древни ръкописи. След това той завършва художественото училище в Атина с отличие.

Станчева прикани посетителите на изложбата да видят и паметника на художника и сподели, че в момента се прави документален филм за Гунарополус.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39
Актьорът Антон Порязов

Антон Порязов с роля в световната продукция "Младата жена и морето"

В БНР-Радио София гостува и актьорът Антон Порязов , за да ни разкаже за състоялата се съвсем наскоро в България премиера на филма "Младата жена и морето" (Young women and the sea) на режисьора Юахим Рьонинг . Там българският актьор заслужено заема своето място сред звездния актьорски състав на продукцията. Създаден по действителен случай,..

публикувано на 29.07.24 в 17:31
Крис Илиев, Мария Драгнева, Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов пее с Мария Драгнева в музикалния си дебют "Rain"

Мария Драгнева и Юлиан Костов представиха съвместния си музикален проект “Rain“ в предаването “Добър вечер, София“. Актьорът сподели какво го е подтикнало да се захване с музика, че от малък намира своето вдъхновение в музикалния жанр. "Това е първата ми любов, дори преди киното, преди да гледам “Цар Лъв“. През годините съм си мислил, че ако..

публикувано на 29.07.24 в 15:35