Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички в Банско, всички в джаза!

3
Снимка: Георги Любенов

Август, Банско, джаз са синоними от години. За атмосферата там ни разказва Лили Големинова:

"От днес до 12 август джазът ще е навсякъде в Банско – на голямата сцена на площада всяка вечер от 20 часа, на сцената за млади изпълнители в парка на курортния град от 11 часа всяка сутрин, на различни джаз точки из Банско следобяд, в джаз академията, която се провежда за втора година, и на срещите на чаша вино с някои от легендите на българския джаз непосредствено преди началото на официалната програма в новото джаз пространство на втория етаж в читалището. Там вече ще има постоянна експозиция за историята на джаза в България.

Откриването е в съботната вечер със „Среща в приказка/та“ с някои от най-незабравимите песни на Йосиф Цанков в нови, по-класически аранжименти, сътворени от Милен Кукошаров за тромбониста Вили Стоянов (внук на композитора) и трио, заедно с щрайха на симфоничния оркестър на БНР. Вечерта ще продължи с любимия китарист на Чик Къриа – Франк Гамбали. Роден в Австралия, той прави първия си голям пробив в Лос Анжелос, получавайки покана за участие в турне на Жан-Люк Понти. Следва друга покана, от Чик Къриа и Гамбали се присъединява към неговия Elektric Band и свири в тях продължение на 36 години! Има ред номиации и едно Грами – за записа на концерта с Чи Къриа, на фестивала в Монтрьо. Франк Гамбали е работил с най-големите в джаза -  с Били Кобъм, с Лени Уайт, Стенли Кларк, Къриа и Понти като част от Return to Forever IV”. Финалът на първата вечер е за Цинга Манга Фънк с изключителната Ева Перчемлиева-Тъканов, която може да пее всичко – от опера до фънк!

Неделната вечер е за шармантната Камелия Тодорова с нейния нов прочит любими джаз стандарти, избрани от албума Fly with me, в духа на модерните тенденции в джаза в аранжиментите на Константин Костов, с чието  трио джаз примата ще бъде на сцената в Банско. Израелският джаз пианист с български корени Ари Ерев ще представи най-доброто от музикалния си път и от албума „Close to Home”, a третата формация на 6 август е един специален проект, който създава програма точно и само за фестивала в Банско – Петър Славов, който гради впечатляваща кариера в САЩ събира музиканти от различни точки на света. Владимир Кърпаров (от Берлин), Христо Вичев (САЩ) и Димитър Семов (от България) откроват пресечната си музикална точка – можете да чуете резултата в Банско.

И така цели 9 дни до 12 август, когато в Банско пристига от един от топ джаз пианистите в света – Алфредо Родригес, който бива открит за голямата джаз сцена от Куинси Джоунс, който и днес продуцира албумите му; който работи с Ришар Бона и други големи имена в джаза.  Междувременно – Луси Удуърд, която след години като беквокалистка на Барбара Стрейзанд, Род Стюард, Шака Кан и други световни звезди, излиза сама под светлината на прожекторите и впечатлява и публика, и критици; Живко Петров с представяне на албума си „По пътя“ със своето JP3; Шефкет Ходжа –Шеки, чийто забележителен музикален път е свързан и със София; Луиш Селко с неговата авангардна експериментална музика; италианска линия в лицето на квартета на Марио Сигура и дуото Прести/Ланцони.

Мотото е  - всички в Банско, всички в джаза!

Както разбираме, една от звездите, които гостуват на поредното издание на фестивала, е Ари Ерев. Ето и разговора му с Лили:

Ари Ерев e роден и израснал в Израел. Първо изучава класическо пиано, а на 17 години се обръща към джаза. Учи джаз и импровизация в академията Рубин в Тел Авив при  Зви Керен, Наум Перперкович и Арик Страус. Свирил е в най-добрите клубове за джаз в Тел Авив, както и в цяла Европа. Участва в множество международни фестивали, прави записи за израелското радио и телевизия, пише музика за филми, участва в театрални постановки. Преподава джаз импровизация.

И двамата родители на Ари Ерев за родени в България – баща му в Пловдив, а майка му – във Варна. Бил е неведнъж в България, но само като турист, сега за първи път ще свири пред българска публика.

Ари Ерев излиза на сцената в Банско в неделя, на 6 август, заедно с басиста Даниеле Феббо, който от години живее и е част от джаз сцената у нас и барабаниста Атанас Попов.

Специално за Радио София, Ари Ерев сподели следното – „ще представя колекция от мои пиеси, най-доброто от това, което съм писал през последните 10 години, като ще включа и няколко от моя последен албум. Той е озаглавен "Close to Home" (Близо до дома)  и идеята на музиката в него е да създава усещане за близост до познати любими места, до добри приятели, музика, която те отвежда там, където искаш и където се чувстваш уютно. И в този ред на мисли, аз имам малко смесени чувства към България в това отношение, защото и майка ми, и баща ми са родени в България и аз дори говоря малко български. Така че за мен това не е просто още един фестивал, а специално преживяване.“

„Интимният усет на Ари Ерев за мелодичната линия е наистина изключителен“ - пише Адам Барух от Jazzis, а Едуард Бланко от ALL About Jazz го нарежда сред „най-добрите пианисти на международната сцена днес.“


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси. Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ..

публикувано на 01.05.24 в 10:08
Снимката е илюстративна

Традиционно шествие на КТ "Подкрепа" по повод Деня на труда

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 09:03

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 08:12

Май започва с облаци и дъжд

Днес облачността ще бъде значителна. В следобедните часове на места, главно в планинските райони, отново ще има превалявания, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София – около 9°. Максималните ще са между 16° и 21°, по-високи в крайните югозападни райони, в София – около 18°...

публикувано на 01.05.24 в 07:35

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38