Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 16 септември в галерия "Синтезис"

Гръцкият фотограф Олга Стефату представя жените бежанки в нетрадиционна светлина

Снимка: Gallery Synthesis

 Eкспозицията Chrysalis на гръцкия фотограф Олга Стефату представя серия от портрети на жени бежанки, родом от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Камерун и Конго. Те застават пред камерата в златни костюми, изработени от спасително фолио.

Портретите и придружаващите ги текстове представят различния опит на всяка бежанка и нейния път на миграция, а декорът поставя в центъра на изображението нейното смело поведение.

Процесът на работа с Олга Стефату им дава възможност да се покажат пред света така, каквито искат да бъдат видени: като личности, напуснали родното си място по различни причини, със свои собствени очаквания и надежди за бъдещето, разказват от екипа на галерията.“

Надежда Павлова – куратор на изложбата, сподели своите наблюдения, че жените фотографи са много по-чувствителни към темата за нарушаване на човешките права и борбата за справедливост и техните проекти са изключително силни.

„Разбира се, не изключвам и мъжете фотографи от тази група, но са доста примерите, с които съм се срещала в практиката си и особено сегашната изложба, която е в галерия „Синтезис“. По този проект Олга Стефату работи през последните 5 години. Нейната идея е да представи жените бежанки, които среща в Атина, където живее, по един по-различен начин от този, с който сме свикнали да ги виждаме по новините, пристигащи в различни точки на Гърция, в различни острови. Целта на авторката е да ги представи  по по-различен начин, но да разкаже техните истории такива, каквито са“, посочи кураторът.

Тя допълни, че жените отсъстват от потока бежанци, който сме свикнали да ни показват по телевизията, но те са именно тези, които водят децата и пресичат множество граници.

„Много от нас дори не могат да си представят такова пътуване - буквално на всяка крачка дебне опасност и тя не застрашава само теб лично, но и твоите деца. Най-често тези жени са от държави, където абортът не е позволен, имат по много деца. Това е един много труден път. Олга иска да разкаже тези истории, но същевременно да предложи на тези жени някакво преживяване, което да ги извади от ежедневните им проблеми в тяхната роля на силно маргинализирани герои в обществото“, посочи още Надежда Павлова.

Стефату се среща с всяка от тези жени, дълго разговаря с тях, а нейният дизайнер - грузинецът Горан Чечанидзе, създава за всяка от тях костюм, изработен от златно спасително фолио и материали,  свързани по някакъв начин с миграцията на жените и тяхното пътуване, разказа още Павлова.

Тя отбеляза, че авторката е избрала езика на модната фотография, а в същото време по уникален начин повдига една много сериозна социална тема.

Чуйте още от разказа и от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две десетилетия в манастир. Какво е опасното? Обвинен заедно с Фани Попова-Мутафова във "великобългарски..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57