Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара къща в София се трансформира във вила „Аутистика“

Това е сградата
Снимка: ФПЛПР

Доброволци са се заели с трудната задача да превърнат стара къща в район "Слатина" в София в център за деца, младежи и възрастни със специални потребности.

В първите месеци на 2023-а започна кампания по набиране на средства за ремонт на къщата, която върви трудно, сподели пред Радио София Христина Бабалова от сдружение "Аутизъм – образование, бъдеще и възможности".

"Тези центрове в София са крайно недостатъчни. Това, в което искаме да превърнем къщата, е съвкупност от дейности и занимания, които съпътстват децата в тяхното развитие от малка възраст до 35 години“, посочи тя и поясни, че 2 организации работят по сътворяването на вила „Аутистика“, както наричат помежду си старата къща – другата фондация заела се с тази кауза е „Помощ за лица с проблеми в развитието“.

„Сериозно работим, за да осъществим нашата мечта, нашето верую - да има едно място, където децата, младежите и възрастните с проблеми в развитието от аутистичния спектър да чувстват, че могат, че са значими, че има място, което им носи сигурност. И всичко това ние искаме да направим под един покрив – във вила „Аутистика“.

Тя сподели, че всъщност е доста трудно да се впечатли обществото от това каква нужда има от такъв тип центрове, които да поемат извън училище и извън родителските грижи заниманията, терапиите за тези хора. „Аутизмът не свършва до 18, той е до живот, така че тези личности през развитието си от рана възраст, до тийнейджъри, младежи и вече израснали, имат различни нужди, но през цялото време не се нуждаят от подкрепа да има винаги човек до тях, посочи Бабалова.

Центърът ще обслужва лица на възраст до 35 години, тъй като в закона така е записано, каза още тя и допълни: „Това не значи, че когато някой навърши 35 ще му кажем да си тръгне – в никакъв случай!“

Тя подчерта, че идеята е в центъра младежите да бъдат обучавани, за придобиването на трудови умения, нещо с което биха могли да се справят и евентуално да им се търси работа, но нещата се случват поетапно. Първият етаж от вила "Аутистика" ще бъде за най-малките – до 5-годишна възраст, вторият етаж - до училищна възраст, останалите два са предназначени за младежите и ще има компютърни зали и други занимания, а на приземния полуетаж ще бъдат творилниците и работилниците, в които ще се изработват много интересни неща.

„Наистина сградата е голяма, до момента няма друга, която да бъде превърната в дневен център. Все трябва да се започне отнякъде“, изтъкна Христина Бабалова.

В момента предстои да започне сериозен ремонт на сградата. Подробности за всичко което предстои, за екипа от доброволци, който е нужно да се сформира, за да се покрие мащабът на работата, ще чуете в разговора на Данаил Конов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, разказа специално за БНР-Радио София: "Те ще свирят в..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31
Двамата от Casual Threesome разказват и свирят The Doors

Група "Casual Threesome" с трибют на "The Doors"

Група "Casual Threesome" ни гостуват, за да разкажат и изсвирят предстоящото си събитие с гост музиканти, трибют на великаните от "The Doors". В трибюта ще  участва и Иван Гатев,  добре познат от участието си в група "Контрол", който ще бъде басист за оригиналните парчета, записани и изсвирени с баскитара The Doors - тук правим..

публикувано на 22.05.24 в 16:05

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 22.05.24 в 15:40