Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Христиан Георгиев: Времето за мимикрия на Прокуратурата, полицията и съдебната система изтича

Снимка: БГНЕС

И за тази вечер е планиран протест на граждани заради катастрофата със загиналото 15-годишно момче в София. Стотици хора се включиха снощи в бденията в памет на детето, което беше ударено от пиян шофьор в събота на пешеходна пътека на столичната ул. „Гурко“.

Протестиращите настояват за законодателни промени и по-строги санкции.

Според адвокат Христиан Георгиев българското общество вече е „узряло“, че има нужда от цялостна промяна – в полицията, в Прокуратурата и в съдебната система. Пред Радио София той сподели, че гражданите жадуват за работеща държавна система.

Времето за мимикрия на тези органи мисля, че изтича. Сега е моментът, в който всички ние като общество да поискаме те да започнат да работят адекватно. За колко случаи сте чули, български граждани да карат след употреба на сериозни количества алкохол в чужбина? Защо там те това не го правят? Защото може би, там има една адекватна държавна система, която няма да им даде условна присъда или няма да се бави едно дело с години. Точно тук е моментът българското общество да окаже натиск и да започнем да живеем в една правова държава, където законите да се спазват от всички“, каза Христиан Георгиев.

Според него, от правна гледна точка, дори ако сега действащите закони се прилагат коректно, биха довели до добра превенция. По думите му, увеличаването на санкциите не работи ефективно.

„Последните 10 години ние увеличаваме едни санкции и продължаваме да имаме шофьори, които правят убийства на пътя след употреба на алкохол“, добави адвокатът.

Той представи статистика, според която от началото на годината над 280 души са загубили живота си в следствие на пътно транспортно произшествие, а над 4000 души са били ранени.

„В страната няма място, на което да сме в безопасност. Това е проблем, който е неглижиран с години и няма да изчезне с вълшебна пръчка. Аз очаквам да станем свидетели на поредното „замазване“ на очи. Ще се предложат и може би ще се приемат едни прибързани промени в Закона. Когато се прави нещо припряно, то най-често е с компрометирано качество“, допълни Христиан Георгиев.

Според него работещо би било обучението на децата в пътна безопасност в дългосрочен план, отколкото увеличението на санкциите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33