Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да управляваме личните си финанси

Снимка: Ани Петрова

Как да управляваме личните си и семейните финанси? Коментар пред Радио София направи независимият личен финансов консултант Стойне Василев.

"Когато говорим за семейни финанси е хубаво в семейството (независимо съпруг, съпруга, на семейни начала) и децата също да участват във вземането на тези решения. Тоест, ние в нашето семейство си правим един семеен съвет, събираме се в началото на месеца и решаваме за какво ще използваме парите следващия месец. Колкото и банално да звучи, разговорите са първото нещо. След това сядаме и в една електронна таблица, или още по-лесно на лист хартия и казваме кои са задължителните разходи за следващия месец", отбеляза той.

По думите му в началото на месеца е добре да се задели сума за належащи сметки и останалото да се харчи.

"Умният начин е да инвестираме, парите да не стоят в банковата ни сметка. Знаете инфлацията сега е още висока, въпреки, че намалява, а и банките дават нулеви лихви. Тоест, ние относително бързо губим парите си там и по-добре да ги инвестираме в нещо, което ще ни донесе по-висока доходност", каза експертът.

Според статистиката малко хора инвестират в имоти по класическия начин. Василев посочи, че най-добре е да се инвестира в злато и посъветва да се закупуват благородни метали само от лицензирани търговци. Другата инвестиция според думите му, е парите да се влагат на финансовите пазари. Той посочи, че когато единият от съпрузите е пестелив, а другият обича да харчи е добре да намерят баланс. Нито да се ограничават, нито прекалено да харчат.

Интересен казус по думите му е, когато единият партньор получава по-високо възнаграждение. Тук отново се стига до това, да има разговор и нещата да са прозрачни. Той каза, че децата още от малки трябва да се учат какво е значението на парите, как се избират стоките и т. н., за да могат в бъдеще да управляват финансите си умно.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 73% от служителите са чувствали дискриминация на работното място

Над 73% от служителите у нас споделят, че са били дискриминирани в процеса по подбор или на работното място. Най-широко разпространената причина за дискриминация е възрастта (46%) – това се потвърждава и от последните данни на Евробарометър, следвана от полът и половата идентичност (33%) и семейния статус (19%). Данните са от анонимно..

публикувано на 02.10.23 в 19:43

Къде и как беше заснет клипът "Притури се планината" на БНР (ВИДЕО)

Днес в YouTube-канала на БНР се състоя премиерата на първия музикален клип, продуциран от обществената медия. Обичаната емблематична песен на Стефка Съботинова "Притури се планината" е записана в нов аранжимент от Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР. Изборът на песента не е случаен. Повод е..

публикувано на 02.10.23 в 18:13

Проучвания потвърждават, че мръсният въздух повишава хоспитализацията

По-озеленените квартали имат по-здрави жители, а смогът може да ни вкара в болница дори след седмица закъснение , показват резултатите от две първи по рода си проучвания за обществено-здравните ефекти от замърсения въздух в градовете в България. Двете задълбочени изследвания, извършени от български учени и организации с обществена полза,..

публикувано на 02.10.23 в 16:51

Проектът "Млади велолидери" предлага обучение и насърчава карането на колело в града

Как се изграждат бъдещите млади велолидери? Едноименният проект и обучение ще стартира в София, на 14 и 15 октомври. Организатори са Фондация "СпоДари" и Националната спортна академия, с финансовата подкрепа на общинската програма "София-град на младите и активните". В предаването „Радиокафе“ гостуваха Маргарита Петрова и Румяна Йотова..

публикувано на 02.10.23 в 16:29
Химнът на училището радва деца, учители и родители

Химни ще имат още училища в Бургас, Варна, В. Търново, Русе, Сандански, Сливен, Ямбол и София

"Музикаутор" и партньорите дават старт на третото издание на инициативата „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат“. То се провежда под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката и предвижда създаването на химни за училища от осем града на страната. За изминалите 2 издания на..

публикувано на 02.10.23 в 15:34

Прочит на пиесата "Финист - ясният сокол" в подкрепа на авторите ѝ

Със специална театрална вечер и прочит на пиесата "Финист-Ясният сокол", на 2 октомври от 19.00 часа клубът на НЧ "Читалището.то" се включва в международна акция за подкрепа на арестуваните руски интелектуалки Светлана Петрийчук и Женя Беркович.  Текстът ще бъде поднесен от актрисите Станка Калчева и Богдана Котарева, режисьор е Василена..

публикувано на 02.10.23 в 14:35

Изложба "Послания" и филм за живота на Златю Бояджиев по повод 120 години от рождението му

Изложбата “Послания“ бе открита на 14 септември в Национална галерия “Двореца“. Поводът – 120 години от рождението на Златю Бояджиев – едно от най-големите имена в българската живопис през 20 век. Събеседници в „Радиокафе“ бяха кураторите Весела Радоева и Боряна Вълчанова. Те припомниха и за по-ранна експозиция, в галерия „Средец“ –..

публикувано на 02.10.23 в 12:37