Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БСК с електронна платформа за обучение в областта на дигиталните умения

Снимка: Ани Петрова

Eлектронна платформа за обучение в областта на дигиталните умения създадоха експерти от Българската стопанска камара, в сътрудничество с Contipso Learning. В нея са достъпни 36 курса, разделени в две категории - Специфични дигитални умения и Секторни базови умения в 16 икономически сектора.

Курсовете са насочени именно към работещите в тези 16 икономически сектора, каза пред Радио София Томчо Томов - директор на Центъра за оценка на компетенциите към БСК.

„Това са сектори в различни сфери – промишлеността, туризма, търговията, услугите. Тя е насочена както към специалисти, така и към хора, които нямат все още достатъчна квалификация в областта на дигиталните умения. Платформата е достъпна онлайн. Необходима е само регистрация“, добави Томов.

Той обясни, че един курс отнема средно между 1 и 3 часа, като в края има тест за оценка на придобитите знания, след което се получава автоматично онлайн удостоверение, ако курсът е преминат успешно.

По думите на Томчо Томов вече почти няма сфера, в която да не са необходими дигитални умения.

Само 19% от работната сила покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях длъжност, показва анализ на потребностите от дигитални умения в 16 икономически сектора. Над 90% от работните места изискват специфични видове цифрови умения.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

#Страхотомври превзема българския Букстаграм през октомври

Бугстаграмъри организират в социалната мрежа книжното предизвикателство #Страхотомври , провокирайки читателите да споделят любими книги и страшни истории. Това се случва в 11 категории с книги и герои, като са включени и кино феновете. Предизвикателството се реализира в рамките на 4 седмици, като всяка седмица има собствена тема...

публикувано на 03.10.23 в 12:38

Над 200 водещи работодатели на Career Show 2023

Директната среща с бизнес или организация може да запали интереса и да помогне при вземането на решение за кариерния път или образование. Такава възможност предлагат на 5 и 6 октомври организаторите на Career Show 2023 . В събитието ще участват над 200 водещи работодатели от страната и чужбина и над 4000 професионалисти от различни сфери..

публикувано на 03.10.23 в 10:19

Ролята на ментора в кариерното развитие

Ролята на ментора в кариерното развитие е акцентът в сутрешното предаване "Събуди се, София" днес. Менторството се прилага успешно в много измерения - образованието, кариерата или личностното развитие. Все повече от големите компании и част от университетите предлагат програми, с които да откриеш своя ментор. Той е от помощ за надграждане,..

публикувано на 03.10.23 в 09:26

Слънчево, с температура в София около 23°

Времето над страната ще бъде предимно слънчево, в много райони и почти тихо. На отделни места в котловините ще има краткотрайна сутрешна мъгла, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток и ще остане слаб. Минималните температури ще са по-ниски, в повечето места между 7° и 12°, максималните ще са между 22° и 27°, в София – около 23°.

публикувано на 03.10.23 в 07:35

Водата спира временно в части от три столични квартала

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по бул. „Александър Малинов“, ж.к. „Младост“ 2, на 3 октомври 2023 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа живеещите в района. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно..

публикувано на 03.10.23 в 06:15

Над 73% от служителите са чувствали дискриминация на работното място

Над 73% от служителите у нас споделят, че са били дискриминирани в процеса по подбор или на работното място. Най-широко разпространената причина за дискриминация е възрастта (46%) – това се потвърждава и от последните данни на Евробарометър, следвана от полът и половата идентичност (33%) и семейния статус (19%). Данните са от анонимно..

публикувано на 02.10.23 в 19:43

Къде и как беше заснет клипът "Притури се планината" на БНР (ВИДЕО)

Днес в YouTube-канала на БНР се състоя премиерата на първия музикален клип, продуциран от обществената медия. Обичаната емблематична песен на Стефка Съботинова "Притури се планината" е записана в нов аранжимент от Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР. Изборът на песента не е случаен. Повод е..

публикувано на 02.10.23 в 18:13