Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания на UNICEF "Учителите са яки" подчертава ролята им в образованието

Снимка: Радио София

В началото на тази учебна година UNICEF предупреди за много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието и се позова на нов доклад, сочещ основните предизвикателства пред българските ученици, които очертават много безрадостна картина.

По темата бе разговорът с Мария Янкова – програмен директор на UNICEF България в предаването "Радиокафе".

Тя подчерта, че е важно децата да имат спокойствие в училище, а материалът да се поднася по начин, по който те могат да го възприемат.

"Тук имаме ключова роля ние, възрастните, но за съжаление се проваляме в тези процеси. Тревожните данни публикувани от UNICEF са резултат от много наслагвания и задълбочаващата се криза в образованието в световен мащаб", поясни Янкова.

По думите й образователните резултати следваха тенденция към влошаване още преди ковид пандемията, преди затварянето на училищата, но това със сигурност е повлияло допълнително върху задълбочаващата се криза. Държави от цял свят, сред които и България се обединяват от една глобална инициатива за трансформиране на образованието. Дори в лицето на Президента на Република България бе отправен апел и поет ангажимент за трансформиране на образованието, каза още тя.

"Всички държави се обединиха около няколко ключови направления, но за да можем да наваксаме натрупаните пропуски от последните години, ни е нужен един ускорен темп от целеви реформи и мерки", заяви Мария Янкова.

"Редица институции като ООН, UNICEF и Световната банка отбелязват една нова тенденция - децата в по-малка възраст също да започват да влошават своите резултати и постижения в образованието. Тук говорим за така наречената "образователна бедност", която се измерва с умението децата на 10-годишна възраст, към края на началния етап, да могат да прочетат и разберат един прост текст", изтъкна тя и допълни, че отчетения процент образователна дейност за България е 12%, тоест при всяко осмо дете.

"Поради тази причина, ние се обръщаме и към националните външни оценявания като измерител, които всъщност потвърждават това. Необходимо е, всички интервенции планирани на национално ниво да започват максимално рано и дори в начален етап е вече късно", коментира тя.

Мерките за подкрепа за базова грамотност, особено по отношение на усвояването на българският език, ключов за усвояването на всяко друго знание, трябва да започва от детската градина, категорична е Янкова.

В образованието всяка мярка дава резултат след определен период – поне пет години, а може и по дълго, но в същото време има мерки, които са инициирани от години, включително допълнителни часове по български език, допълнителни занимания и в детската градина, подчерта тя.

В доклада има много базови препоръки, върху които следва правителствата по света да се съсредоточат:

Достигане до всяко едно дете и ефективното му включване в училище, развиване на психо-социална подкрепа и мерки за благополучието на децата,  както и развиване на социално-емоционални умения, за което е нужно и финансиране, дори национална програма.

"Понякога имаме стратегически документи, които дават тази посока, но ако това не е подплатено с конкретна национална програма, с държавно финансиране, то остава с пожелателен тон", категорична е Мария Янкова.

Редовното измерване на постиженията на децата е още една от важните препоръки посочени в доклада на UNICEF.

За да спомогне за подобряване на ситуацията в образованието, от организацията стартираха кампания "Учителите са яки", която насърчава всеки желаещ да сподели какво му е дал учителят, на какво го е научил и каква помощ е получил в трудна ситуация. Кампанията подчертава основната роля на учителя във всяко едно усилие в образователната система.

Още важни подробности, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово състояние и недостиг на медицински кадри във Четвърта градска болница. Въпросният доклад бе..

публикувано на 25.07.24 в 12:57