Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Литературни маршрути 2023" с пето издание

Снимка: Радио София
Петият сезон на "Литературни маршрути 2023" на фондация "Прочети София" завършва през септември и октомври 2023 г. с нови дестинации по стъпките на именити личности от българското изкуство и култура. Подробности по темата разказа Тодора Радева, директор на фондацията. По думите й един от маршрутите, проведен на 16 септември 2023г. е бил  посветен на Марин Бодаков, където различни хора от публиката са чели негова поезия. Били са поканени негови колеги и приятели, които са разказали много истории свързани с поета.

"Много беше искрено, беше лично, беше емоционално. На моменти тъжно, в други моменти смешно с истории, които хората припомняха", сподели Радева. Тя допълни:

"Това, което каза дъщеря му е, че това е едно от събитията, на които най-много усеща неговото присъствие и аз наистина съм щастлива ако е било така. Идеята е ние всячески този човек да продължава да живее с нас заради всичко, което той е написал. Най-вече на първо място заради думите му, поезията, но и неговите критически статии. Те са брилиянтни".

В парка на Военна академия е поставена пейка с форма на буквата "Ш". Всеки човек може да отиде там и освен табели със стихове на Бодаков може да се сканира QR код, с който ще може да се слуша неговата поезия.

Маршрутът посветен на Димитър Воев е преминал през важните места свързани с алтерна

тивната култура от края на 80-те години на миналия век. Четени са интервюта, текстове на песни и поезия на музиканта.

"Завършихме в бара, където басистът на "Нова генерация" ни посрещна дори в по-късните часове и изпълни на живо "Арлина", една от любимите песни. Слушахме музика накрая, беше наистина потапяне в тази изключителна музика и поезия. Също много знаков маршрут за фигура, която за съжаление не е сред нас. И това показва колко всъщност имаме нужда от подобни хора, които са изключително силни и честни в творчеството си, а в същото време с това, което правят и пишат са много важни за средата. Обговарят  проблемите на съвремието и затова и увличат толкова хора", отбеляза Радева.

Един от последните маршрути, който ще се състои на 4 октомври е посветен на жанра есе. Той ще бъде воден от Биляна Курташева. Есето, по думите на Радева е начин на писане, който е роден от кризата, разрива и загубата и е опит за осмисляне на това, което се случва в момента. То комбинира в себе си литература, наука, философия, политика и по някакъв начин свързва личното със социалното. На 27 септември от 21:30 ч. ще се проведе нощна разходка, която ще бъде водена от философа и писател Тодор Тодоров и ще е озаглавена "Ноктурналиите на града".

"Той ще ни впусне в безпокойствата на нощта, в магьосническите изкуства, по стъпките на бродягите, на пияниците с градските легенди и ужаси дори", каза Радева. Разходката няма да е само с български автори, а също така ще бъде направен паралел между градската и селската нощ.

Останалите два маршрута са: на 30 септември в Политехническия музей, където поезията ще бъде свързана с науката. Също така ще има маршрут в Музея за социалистическо изкуство, като той ще е посветен на писателя Георги Марков. "Литературни маршрути 2023" се провеждат без предварително записване и всички те са със свободен достъп.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Коментаторите тази седмица: Стефан Стефанов и Мартина Апостолова

"Форум", 11.12.2023: Има ли фигуранти в културата?

Във „Форум“ тази седмица предстои да слушаме мненията и коментарите на:  актрисата с кауза Мартина Апостолова (помните впечатляващото ѝ превъплъщение във филма „Ирина“), от години е в независимия сектор на културата и е граждански активист; в момента готви нови театрални постановки, преподава на студенти;  писателят и журналист Стефан..

публикувано на 11.12.23 в 19:44

Младата певица Божидара Симеонова с нова песен "Спасение"

Младата певица и композитор  Божидара Симеонова представя най-новия си проект, наречен “Спасение“ - колаборация между няколко музикални стила – поп, рок и фолклор. Божидара разказва, че музиката и текстът на песента всъщност имат своята история назад във времето, създадени преди почти 10 години. Автор на текста е нейната майка, писателката..

публикувано на 11.12.23 в 18:02

Коледната програма на Община Челопеч - в кампания за Детската болница в София

Община Челопеч организира благотворителна кампания, чиято амбициозна цел е събиране на необходимите средства за ремонт на болнични и санитарни помещения в Клиниката „Детска ендокринология и болести на обмяната“ към СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Всяко едно от събитията в празничния, коледен календар на Челопеч е..

публикувано на 11.12.23 в 18:01
Деница Давидкова

Конкурс търси гледната точка на младежите за "Най-добрия успял човек, когото познавам"

Националният ученически конкурс видеоистория за “Най-добрият успял човек, когото познавам" е част от поредица от инициативи свързани в върховенството на правото и правовата държава. Ние винаги говорим за тези две понятия, но не и за спазването на правилата, тъй като за правилата винаги трябва да имаме едно наум и да ги подлагаме на съмнение,..

публикувано на 11.12.23 в 17:31
В България има и такива класни стаи

Отчитат и показват напредъка в дигитализацията на българското образование

През 5 последните години е направен огромен скок в дигитализацията на българското образование, отчитат от МОН. Има голям напредък в предоставянето на достъп до образователната система на всички ученици, учители и родители до национални платформи. Най-голямата от тях е „ Дигитална раница “, където има различни ресурси по всички предмети, за..

публикувано на 11.12.23 в 16:59
Снимки: Личен архив

"Ива, която говори с животните..." - книга, която говори с децата

В предаването  "Радиокафе" представяме детската книга  "Ива, която говори с животните. Една различна Нова година" с автор  Габриела Рогелова (Багриела Смела). Илюстрациите са дело на Ина Кьорова. Ива е обикновено момиче, но има чудната дарба да говори с животните. Тя е главната героиня на едно истинско приключение в навечерието на..

публикувано на 11.12.23 в 15:50
Силвия Георгиева

Общините започнаха мандат на инвестициите

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организира Встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г. Такова събитие за трети път се осъществява още преди края на календарната година, в която са проведени местни избори. Днешният форум се провежда с участието на..

публикувано на 11.12.23 в 15:11