Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов Симфоничен Оркестър с Рамо, Джезуалдо, Голихов и Бацевич

С Музика за струнни от Рамо, Джезуалдо, Голихов и Бацевич започва фестивала на Нов симфоничен оркестър 

Шестото издание на фестивала Царско село се открива днес с Музика за струнни в изпълнение на Нов симфоничен оркестър в камерен вариант. Целият фестивал е под патронажа на Н.П Мачей Шимански, посланик на Полша в България. „Полската нишка“ може да бъде открита във всяка от програмите, а третият концерт (на 27.09) е на клавирния квартет Метрополис от Катовице.

Интересни детайли от предстоящия фестивал разказа за Радио София Дора Димитрова, която е концертмайстор на Нов симфоничен оркестър:


Нашият концерт тази вечер е само с творби, които винаги много сме искали да свирим. От малки всички ние изпълняваме определен кръг композитори и известни произведение и като пораснем, търсим нови посоки, нови звучности, не така често изпълнявани композитори. Така е с полската композиторка Грацина Бацевич, чиято музика е прекрасна и толкова разпознаваема, стига веднъж да се докоснеш до нея“ – споделя тя и си припомня първата си среща с музиката на Бацевич. Иначе първата творба в програмата е втората част от Петия от Шест концерта за секстет на Жан-Филип Рамо. Следва Карло Джезуалдо, който е изумителен – творил е през XVI век, а хармониите, които използва, се появяват едва в XIX век, малко е да се каже, че е бил новатор, той сякаш е гледал в бъдещето. Ще свирим част от Мадригалска книга N6 - „това е вокална пиеса, която ние изпълняваме както е написана, не в специален аранжимент, просто вместо гласове при нас има инструменти.”  

Зад всяко произведение се крие история и много колоритно ги поднася Дора Димитрова (можете да чуете в интервюто). Така е и с Освалдо Голихов, роден в Аржентина композитор, който заминава да учи в САЩ и остава там. „Именно в Щатите попаднах на неговата музика, аз там съм следвала и той е много изпълняван. Голихов, който продължава да композира, пише в стилистиката на тангото, но в по-мрачни краски. Ние ще представим пред публиката Last Round, създадена от Голихов под влияние на емоциите му след смъртта на Астор Пиацола. Освен всичко друго, той е бил голям почитател на канадската борба и в Last Round ние сме разделени на два квартета, които се „състезават“ един с друг“.

Не по-малко предизвикателна е програмата във втората вечер на фестивала. Тогава на сцената ще бъдат младите музиканти от оркестъра Drop Down Community – “те са прекрасни, млади, отдадени, свирят каквото искат, без диригент. Избрали са Седем прелюдии и фуги за 13 солиращи струнни инструмента,  изключително трудна творба, много, много рядко изпълнявана“.По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Коментаторите тази седмица: Стефан Стефанов и Мартина Апостолова

"Форум", 11.12.2023: Има ли фигуранти в културата?

Във „Форум“ тази седмица предстои да слушаме мненията и коментарите на:  актрисата с кауза Мартина Апостолова (помните впечатляващото ѝ превъплъщение във филма „Ирина“), от години е в независимия сектор на културата и е граждански активист; в момента готви нови театрални постановки, преподава на студенти;  писателят и журналист Стефан..

публикувано на 11.12.23 в 19:44

Младата певица Божидара Симеонова с нова песен "Спасение"

Младата певица и композитор  Божидара Симеонова представя най-новия си проект, наречен “Спасение“ - колаборация между няколко музикални стила – поп, рок и фолклор. Божидара разказва, че музиката и текстът на песента всъщност имат своята история назад във времето, създадени преди почти 10 години. Автор на текста е нейната майка, писателката..

публикувано на 11.12.23 в 18:02

Коледната програма на Община Челопеч - в кампания за Детската болница в София

Община Челопеч организира благотворителна кампания, чиято амбициозна цел е събиране на необходимите средства за ремонт на болнични и санитарни помещения в Клиниката „Детска ендокринология и болести на обмяната“ към СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Всяко едно от събитията в празничния, коледен календар на Челопеч е..

публикувано на 11.12.23 в 18:01
Деница Давидкова

Конкурс търси гледната точка на младежите за "Най-добрия успял човек, когото познавам"

Националният ученически конкурс видеоистория за “Най-добрият успял човек, когото познавам" е част от поредица от инициативи свързани в върховенството на правото и правовата държава. Ние винаги говорим за тези две понятия, но не и за спазването на правилата, тъй като за правилата винаги трябва да имаме едно наум и да ги подлагаме на съмнение,..

публикувано на 11.12.23 в 17:31
В България има и такива класни стаи

Отчитат и показват напредъка в дигитализацията на българското образование

През 5 последните години е направен огромен скок в дигитализацията на българското образование, отчитат от МОН. Има голям напредък в предоставянето на достъп до образователната система на всички ученици, учители и родители до национални платформи. Най-голямата от тях е „ Дигитална раница “, където има различни ресурси по всички предмети, за..

публикувано на 11.12.23 в 16:59
Снимки: Личен архив

"Ива, която говори с животните..." - книга, която говори с децата

В предаването  "Радиокафе" представяме детската книга  "Ива, която говори с животните. Една различна Нова година" с автор  Габриела Рогелова (Багриела Смела). Илюстрациите са дело на Ина Кьорова. Ива е обикновено момиче, но има чудната дарба да говори с животните. Тя е главната героиня на едно истинско приключение в навечерието на..

публикувано на 11.12.23 в 15:50
Силвия Георгиева

Общините започнаха мандат на инвестициите

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организира Встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г. Такова събитие за трети път се осъществява още преди края на календарната година, в която са проведени местни избори. Днешният форум се провежда с участието на..

публикувано на 11.12.23 в 15:11