Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защитени природни места показани в изложба

Снимка: Fb/Национален етнографски музей - БАН

Националният етнографски музей - БАН представя изложба за защитени природни места в България. Експозицията е озаглавена "Остойностявания: Погледи към защитени природни места" и може да бъде видяна до 15 октомври 2023 г. Тя е в резултат на един изследователски проект, който е имал за цел да се погледне около защитените зони. Подробности по темата разказа доц. Петър Петров.

"За нас беше интересно това, което се случва в тези места, които са в близост до защитени територии и зони. Това са национални паркове, природни защитени местности и зони по "Натура 2000". Те предизвикаха любопитството ни с някои конфликти, които се появяваха от време на време. Спомням си референдума в Трън, където хората се обявиха срещу създаването или подновяването на златна мина, като един от аргументите беше опазването на природата и още повече, че там има две защитени зони по "Натура 2000". Искахме да видим как действа всичко това на място, като нарочно избрахме по-тихи места, а те тези, които предизвикват големия медиен шум - Пирин или Черноморието, защото те са много политизирани", отбеляза доц. Петров.

Той сподели, че понякога се появяват конфликти между групи от хора, които имат различни интереси. Понякога конфликтите са не само между ползватели на природата и природозащитници, които са най-честите, но може да са и вътре в селището, тъй като всеки по различен начин остойностява природата.

На 29 септември ще се проведе Европейска нощ на учените, а достъпът ще е свободен от 13:00 до 20:30 часа. Темата на тазгодишното събитие ще бъде "Адаптация на човечеството към околната среда и климатичните промени". Проектът е финансиран от Фонд "Научни изследвания", като ще продължи още 2-3 месеца, а предстои и издаването на книга.

"Основно участваме етнолози от Института за етнология и фолклористика, но имаме и един биолог. Няма как човек да се справи в дебрите на природата, винаги е много интересно и ние имаме това сътрудничество с биолози от 7-8 години. Те дават друг поглед, защото дори да гледаме една най-обикновена поляна, ние като етнолози виждаме едно нещо на нея, а ботаниците ни подсказват много други неща", сподели доц. Петров.  

По думите му, когато е била създадена "Натура 2000" тя едва ли не е била мръсна дума, докато сега е един аргумент сред различни хора в различни селища, които протестират срещу създаването на производства, които се смята, че замърсяват околната среда.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.12.2023: ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов“

Коментаторите тази седмица в предаването „Форум“ са Цветелина Цветкова - писателка, автор на едни от най-четените книги в съвременната българска литература и Арман Бабикян - експерт по маркетинг и PR, журналист, бивш депутат. Заедно с водещия Лъчезар Христов те дискутираха актуалните събития от деня. Темите, които засегнаха: "Лукойл" обяви, че..

публикувано на 05.12.23 в 19:26

Зимно изкачване на връх Руй на 16 декември

На 16 декември, Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй.Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество. „Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко..

публикувано на 05.12.23 в 18:27
Д-р Валентин Димитров

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение на Софийския градски съд от днес.  Това показва справка в Търговския регистър. Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в..

публикувано на 05.12.23 в 17:16

Благотворителната кампания "Трънска Коледа" в подкрепа на възрастни хора

За поредна година беше даден старта на благотворителната кампания „Трънска Коледа“. Целта е да се съберат парични средства, с които да бъдат подпомогнати крайно нуждаещи се. Инициативата е насочена към хора от трънските села, където живеят много възрастни, в неравностойно положение, каза пред Радио София Румяна Боянова – организатор от..

публикувано на 05.12.23 в 17:06
Явор Русинов

Явор Русинов издава нов албум "Яна" с "Големите български гласове"

Явор Русинов издава своя нов албум – "Яна“ с "Големите български гласове", за него той разказа в предаването "Радиокафе". Той е познат на широката публика от групата VOX, която основава заедно с Косьо Стоянов, с който са първите музиканти в България, които правят колаборация между фолклор и модерна музика още от началото на 90-те години...

публикувано на 05.12.23 в 15:57

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%...

публикувано на 05.12.23 в 15:41