Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Елка Божкова:

Нека тревогата води до разрешаване на проблема, не да проваля важни цели

Д-р Елка Божкова
Снимка: Невена Николова

Кои са „модерните“ психични разстройства сред подрастващите, могат ли социалните мрежи да повлияят за поява на психично разстройства сред младите, нарастват ли разстройствата, свързани със стреса в ежедневието – по тези въпроси внесе яснота д-р Елка Божкова, клиничен психолог и психотерапевт към УБ „Александровска“. Тя участва в конференция на тема "Увеличаването на психичните разстройства при младите хора - мода или реалност“. 

Няма регистър или достатъчно надеждни статистики, с които да се установи дали съществува трайна тенденция за повишаване на психичните разстройства при младите хора, уточни пред БНР-Радио София специалистът. И е трудно да се отговори на този въпрос, защото се променят и класификациите,  в които се дефинират диагнозите, както и критериите, по които се поставят.

„За мен е интересен феномен, че има млади хора, които не учат и не работят. Задавала съм си въпроса дали това може да се случи поради леки психични проблеми и моето мнение е, че не е така. Според мен това е свързано с тежко психично разстройство. Вероятно процентът на тези хора се е увеличил наистина“, посочи тя. Наблюдава се по-късно порастване, по-късно съзряване, но има и конкретни прояви, и по-разпространени диагнози - например, разстройство с дефицит на внимание и хипер активност се наблюдава вече и при пълнолетни хора, а в предишни класификации тази диагноза се поставяше само на деца, допълни психологът.

Може би трябва да анализираме влиянието на интернет пространството и социалните медии.