Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските младежи пътуват безплатно с връстници от Европа

Бойко Благоев от Европейска Комисия в България пред Радио София

Снимка: Ани Петрова

Започна кандидатстването за безплатни карти за пътуване с влак в цяла Европа. Родените между 1 януари 2005 г. и 31 декември 2005 г., могат да участват в новия кръг на инициативата #DiscoverEU и да обиколят любимите си европейски дестинации безплатно с влак.

Печелившите ще могат да използват картите си от 1 март 2024 г. до 31 май 2025 г. за максимален брой от 30 дни.

Освен това те ще получат и допълнителна карта за отстъпки, която дава хиляди възможности за достъп на преференциални цени до градски транспорт, културни обекти, места за настаняване, заведения за хранене, спортни активности.

Събеседник по темата в "Радиокафе" беше Бойко Благоев от Европейска Комисия в България. Той посочи 3 основни области на действие в Стратегията за младежта в ЕС за следващите години.

"С три думи можем да ги опишем - това са ангажиране, свързване и овластяване. Целта е да насърчим участието на младите хора в демократичния живот, да подпомогнем тяхното социално и гражданско участие и да гарантираме, че те разполагат с необходимите ресурси и умения, за да са ключова част от нашето общество", посочи той.

Инициативата Discover EU е част от добре познатата програма "Еразъм+" за която отговаря българският еврокомисар, госпожа Илиана Иванова, а тази програма свързва хиляди хора в цяла Европа. Преди пътуването, те могат да си избират маршрути и да обменят практически съвети в социалните мрежи, да сформират групи за пътуване, като така натрупват необходимия ценен опит още преди самото пътуване. Преживяното приключение им помага да развият ключови компетентности като езикови умения, самоувереност, адаптивност, устойчивост на стрес, самостоятелност, умения за общуване, организиране и решаване на проблеми, посочи Благоев.

Discover EU съществува от 2018 година, тя дава възможност на младите хора от България да пътуват със свои връстници, тази година картите отделени за тях са 567, разкри Бойко Благоев.

"Искам да насърча младите хора да кандидатстват. Досега са се включили над 3 500 български младежи, а общия брой пътешественици от цяла Европа е близо 250 хиляди", каза още той.

Крайният срок за кандидатстване и включване в инициативата Discover EU е 18 октомври до обяд. От ЕК България съветват да не се чака последния момент. Още подробности, чуйте от разговора на Александра Илиева.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58