Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преходът" през очите на писателката Йоанна Елми

Снимка: Радио София

Писателката и журналист Йоанна Елми разказа пред Радио София за журналистическите си изследвания на младежи и за литературно-дигиталната инициатива "След часовете". Тя говори и за Прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

"Като всяко дете на Прехода, аз съм израснала с мантрата "държавата за нищо не става, излизай и се спасявай в чужбина". За цялото ни поколение и за следващите поколения, тъй като аз продължавам да се срещам с ученици, виждам, че всъщност да избягаш, или да отидеш в чужбина е ценност, която не е просто защото имаш потребност от култура, или друг свят, а защото си по-добър от останалите. Тези, които остават тук са по-лошите, а тези, които заминават са по-добрите. Разбера се, това няма как да се се превърне в някакъв импулс. Но по-големият импулс според мен, който съм имала е, че аз от дете много искам да пътувам, много искам да живея на различни места. Винаги ми е било интересно как се случват нещата някъде другаде", сподели тя.  

Елми е завършила френска гимназия и посочи, че системата за образование в езиковите училища е много специфична и е много чужда на чужденците. Освен това каза, че Франция е една от най-добрите държави, в които човек може да учи хуманитаристика. Тя отбеляза, че когато е пътувала с влак й е направило впечатление, че селата през последните 20 години не са се променили. И добави:

"В една такава среда, човек няма как да излезе от този преход, който съществува вътре в него и той все още очаква, че ще му се случи нещо по-добро." Относно демокрацията в две от най-развитите страни - Франция и САЩ, тя каза:

"Като погледнем историята на тези две държави, на които много от нас се възхищават, които често чуваме вече обговаряни с едни почти клишета "демократични ценности, западни ценности", които като че използваме без много да вникваме в това, което говорим виждаме, че всъщност това е една история написана с много кръв и едно леко балансиране по ръба на свободата. На свободата да насилваш, да натискаш, да излъжеш. Има една свобода да бъдеш добър и свободата да не бъдеш добър. Мисля си, че демократичната среда предлага една арена, на която има сблъсъци."

Елми отбеляза, че демокрацията като форма на управление е единственото такова, което позволява на хората да стигнат до човешкото, наранявайки ни възможно най-малко. Писателката се свързва с младежи и деца, за да си говорят за литература през дигиталната инициатива наречена "След часовете".

"Имаме доста какво да си говорим за литература с младите хора, но от една страна ние няма как да променим канона, няма как да променим засега остарелите методики, по които този остарял канон се преподава. Но бихме могли поне да покажем през него какви са ценностите и ценните неща в него, които бихме могли да си вземем и да приложим в нашия турболентен век, който изглежда така далечен от времената на нашите класици", каза тя. Романът й озаглавен "Направени от вина" ще бъде преведен на седем езика.

В Топлоцентрала, тази неделя, 15 октомври 2023 г. Йоанна Елми ще участва в дискусия "Минало не минало" - Как (да) говорим за прехода".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново медал за България от космическия лагер по модел на НАСА

Ния Парушева беше отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Space Camp Türkiye предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които..

публикувано на 06.08.24 в 17:20

Какво е да си военен лекар?

Какво е да си военен лекар? Тази година ще бъде приет новият випуск 20 военни лекари и медицински сестри. До 12 август включително тече приемът на заявления за направленията "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" във Висшето военноморско училище (ВВМУ). Къде и как се обучават военните лекари и медицински сестри, какви са изискванията към тях..

публикувано на 06.08.24 в 16:15

Проблемите в образованието

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред, макар и в разгара на лятото, когато училищата са затворени. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов излезе с голям пост във фейсбук, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции за най-големия проблем в родното ни..

публикувано на 06.08.24 в 15:46
Мария Спасова с дебютна, авторска самостоятелна песен

Певицата Мария Спасова представи своите "Сънища"

Певицата Мария Спасова представи в предаването "Добър вечер, София" дебютната си авторска самостоятелна песен "Сънища". Изпълнителката  призна, че песента не е първата й стъпка към авторска музика. "И друг път съм писала музика и текстове на песни, но те са били под формата на колаборация, докато "Сънища" е изцяло мой проект...

публикувано на 06.08.24 в 15:13

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България . В следствие на дългогодишната работа..

публикувано на 06.08.24 в 13:55

Преображение Господне - духовните ни очи да се отворят за пълното богопознание

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Пред БНР-Радио София за..

публикувано на 06.08.24 в 12:41

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието. В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър". Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус,..

публикувано на 06.08.24 в 11:18