Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлинният парк на София в една Магична ботаническа градина

Неговия създател Ян Шагдай пред Радио София

Ян Шагдай - основател на Светлинния парк в Ботаническата градина към БАН
Снимка: Радио София

В тази леко хладна есенна вечер, екипът на предаването "Добър вечер, София" ви кани на магична разходка из Светлинния парк на Ботаническа градина към БАН, където ви срещаме с Ян Шагдай – основател и главен изпълнителен директор на полската компания, благодарение на която идеята а за този светлинен парк се осъществява.

Идеята се ражда в трудното пандемично време преди 3 години, когато Ян Шагдай е част от менажерския екип на една голяма хотелска конференция в покрайнините на Вроцлав (Полша):

"Както всички помним, по време на ковид кризата, бизнесът свързан с ресторанти и хотели не вървеше никак добре, защото бяха затворени. И аз се замислих какво мога да направя, за да не бъде уволнен никой и как да запазим екипа си през лятото", споделя той.

Идеята за Осветителния парк се оказва идеално подходяща, казва Ян, разказвайки историята на първия Осветителен парк.

"Нямахме представа как да го направим. Търсихме доставчици – намерихме ги. Мислихме как да разпределим парка, който за щастие имахме в нашия хотел. И първият осветителен парк бе построен в рамките на месец, с помощта на сервитьори, готвачи, градинари - като цяло хората работещи в хотела и разбира се, няколко техници, които да го направят безопасно."

Инсталацията се оказва изключително успешна. Посещават я 100 хиляди души, макар да е била отворена само 3 месеца.

"Беше огромен успех. Тогава си помислих, добре, защо да не отидем и в други градове?", казва си Шагдай. И се случва така, че през следващия сезон отваря още 3 осветителни парка и стават общо 4 само в Полша.

Но нищо не свършва дотук.

"И тъй като учех в чужбина и обичах да съм сред чужденци, след четирите парка в Полша отворихме още 3 във Вилнюс, Прага, Будапеща – много красиви градове, много близо до Полша, което беше късмет за нас и всички се оказаха много успешни", разкрива Ян Шагдай.

Той и съмишлениците му решават да завладеят и останалата част от Европа и пристигат в София. По думите му скоро ще отворя такъв парк и в Нидерландия, планират след 2-3 години парковете да станат общо 11 из цяла Европа.

Паркът не е просто инсталация.

"Всеки един от нашите паркове е различен, искаме да сме "местни" така да се каже, да разкажем историята за местата където се намираме, освен като забавление да имаме тази сюжетна линия, която този сезон в София е Магическа градина. В нашето портфолио очаквайте през следващите години, още различни инсталации", уверява Ян Шагдай.

"В сътрудничество с Ботаническата градина ние просто разказваме историята на мястото, където се намираме. Всеки човек, който ни посещава може да сканира QR кода точно на входа, което насърчавам всички да направят и могат да играят. Приложението за геймификацията може както да играе, така и да взаимодейства с инсталациите, които имаме", уточнява Ян Шагдай.

Чуйте още от неговия увлекателен разказ, в разговора на Яна и Роман в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00
С Йоана Алексиева и Стефани Лалева

Горско парти

Фестивал "Боровинкови нощи" на хижа Амбарица - Йоана Алексиева и Стефани Лалева: "Разлика с предния фестивал е, че доброволците оттогава (2014-2019) сме организатори сега. Районът е известен с големите боровинкови масиви. Хижата е една от най-великолепните в района на Троян. Мястото има изключително силна енергия. Хижата спечели награда за най-добри..

обновено на 25.05.24 в 11:34
Стражарите на нашата съвест

София вчера и днес

„София вчера и днес – документалното кино разказва“ - доц.д-р Теодора Стоилова-Дончева: "Събитието е инициатива на списание "Кино", входът е свободен. В 6 вечери показваме специално подбрани документални филми за София от 28 май в Дома на киното - три филма с обща дължина от час и 40. Филмът на Елдора Трайкова от 1992 "Неонови приказки" има много..

публикувано на 25.05.24 в 11:32

За фамилатлонци

На Фамилатлона тази година ще е "време за семейството". Яна Алексиева от Асоциация "Родители" споделя: "Подготовката за големия семеен фестивал отнема време и енергия. На 8 юни в Южния парк на голямата поляна ще се забавляваме. Стана традиция, хората го очакват. Ще има над 40 участника. Толкова хора представят различни игри и каузи. Фамилатлонът..

публикувано на 25.05.24 в 10:36

Да влезеш в историята

На Международното биенале във Венеция с Маги Гигова: "Много е ласкателно за българския павилион - много е посещаван. Миналото срещна бъдещето. Инсталацията ни "Съседите" изследва българския ГуЛаг, според италианските критици. Разтърсващ, въздействащ на всички нива - обоняние, сетивност, осветление. Разказите на оцелелите от българския ГуЛаг е с..

публикувано на 25.05.24 в 10:24