Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изтрий веднага" е новото представление по текст на Здрава Каменова

Снимка: Перо и Вятър

"Представете си, че можете да изтриете всеки срамен момент от живота си. Всяка грешка, която сте допуснали пред любим човек, пред колеги или приятели. Е, в най-новата пиеса на Здрава Каменова това е възможно", така анонсира екипът на "Изтрий веднага" своята премиера.

Представлението е комедия, която в края си те "хваща за гърлото" и истеричният смях лесно преминава в сълзи.

"Вдъхновяват ме обикновено нещата, които ми стържат в обувката и ме трeвожат. И, както казват и моите приятели, моите текстове са терапевтични. В тях закодирам неща, които моите приятели знаят, че са истински и са преживени. И хубавото е в повечето случаи, че хората, като дойдат да ги гледат казват ", а това ми се е случило и на мен, все едно тия думи аз съм ги казал", разказва за своето вдъхновение Здрава Каменова - авторът на "Изтрий веднага". Тя допълва, че в представлението всеки ще намери нещо за себе си.

Историята е за една репортерка, която прави гаф след гаф в професионалния и личния си живот. Тя има възможност, с помощта на измислената фирма Error Eraser да изтрие своите грешки от съзнанието си и от съзнанието на участниците в тях. Така правят и всички около нея. Затова и всички са перфектни и идеални. Дали обаче главната героиня ще се възползва от тази възможност?

"Както виждаме в социалните медии всички искаме да сме перфектни и идеални и това се превръща в пандемия", споделя още Здрава Каменова.

Благой Бойчев е режисьор на постановката.

"Със Здрава Каменова това ни е четвърти проект заедно. Много обичам да работя с нея, защото от самото начало, ден първи на репетициите, то е един непрестанен процес на творческо взаимодействие и е прекрасно", споделя режисьорът.

Евгения Роева, Тони Карабашев, Здрава Каменова и Димитър Живков са актьорският екип в "Изтрий веднага".

"Всички искаме да сме безгрешни, но се оказва, че никой не е. Такова нещо като съвършенство и перфектност няма и колкото по-лесно и бързо го приемем, толкова по-щастлив живот ще живеем", казва за темата на представлението и това, което я е вдъхновило за работата актрисата Евгения Роева.

"Аз приех да участвам в пиесата дори без да съм я прочел. Като видях кой е автора, кой е режисьора, кои са актьорите, просто исках да участвам. След като прочетох текста бях вече на 100% сигурен, че съм взел правилното решение", споделя Тони Карабашев. Той казва, че за него най-голямото предизвикателство е момента, в който трябва да играе жена.

Премиерата на "Изтрий веднага" е на 14 и 15 ноември в зала "Люмиер".

Повече за работата по представлението и вдъхновението на екипа чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27