Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 ноември в зала "Триадица"

Ще се проведе държавно първенство по брейк денс

Снимка: Радио София

Държавно брейк първенство ще се проведе на 18 ноември 2023 г. (събота) в столичната зала "Тиадица".

По този повод гостуваха в "Добър вечер, София" Калин Калинов - председател на Българската брейк федерация (ББФ) и Анатоли Джоков. И двамата събеседници се занимават активно с брейк-танци, преподават и на деца.

Брейкът като танц е популярен у нас вече повече от 30 години. Още в края на 80-те във всеки един град е имало школа по танци. Особена популярност набира с навлизането на брейк филмите Beat street, Breaking 1 и 2, а самият дебют на брейк културата се случва още във филма Flash Dance, в който откъс от една минута показва как танцьори танцуват на улицата, поясняват събеседниците. Точно този филм отключва енергията на този танц на световно ниво, възприет като нещо различно и ново, нещо, което няма граници, в което винаги можеш да се развиваш.

"Брейкът в България е имал много спадове и много величини, тъй като всяко поколение израства с нова музика, но никога не е забравен, дори винаги е бил на мода", посочи Калинов и допълни, че 2023 година е третата спортна календарна година на брейк федерацията.

"Реално първенството, което ще проведем в събота - Държавно брейк първенство е под шапката на Националната ни Лига по брейк. Към нея са включени няколко национални турнира проведени през годината в различни градове, а предстоящото събитие официално затваря състезателната година", уточни той.

Брейкът ще дебютира и на Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

"Предстоящото брейк първенство е пътят, по който ще се отсяват най-добрите български състезатели и ще им се даде възможност да се борят за спечелване на квота за Олимпийските игри догодина", каза още Калинов.


"След държавното първенство ще имаме определен български национален отбор, който ще пътува до Хонг-Конг, който е последната дестинация тази година която ще посетим за изкачване в световната ранглиста. В следващия етап догодина са финалните кръгове, точно преди самата олимпиада, в които се надяваме да стигнем и до квота", поясни Калин Калинов.

Брейкът е подходящ също и за деца, защото всяко едно дете на навършени поне 5 години може да започне своите тренировки, увери той.

В ранглистата България заема доста добри позиции с доста силен пробив при жените, при мъжете годината беше доста бурна, имаше и контузени състезатели, което ги поставя в по-далечна позиция.

"За олимпийските игри стиловете ще са сола – един срещу един, на национални турнири, каквото е държавното първенство, ще има и шоу представяния и крю битки – целият отбор може да танцува срещу друг отбор", разкриха събеседниците. Първенството ще се проведе тази събота от 18 часа, в него ще могат да вземат участие само картотекирани състезатели на Федерацията по брейк. Входът за публиката е свободен!

Чуйте целия разговор на Яна и Роман в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Какви са грижите за новороденото?

На 8 юни, от 10:00 часа в Болница "Лозенец", ет. 4 /ул. "Козяк" 1/ ще се проведе безплатна дискусия с адвокат Калина Михайлова, която специализира юридическата си дейност в сферата на търговското, облигационното и медицинското право. Акценти  на събитието ще бъдат: ·   Какви права и задължения имаме при статус бременност? ·..

публикувано на 06.06.24 в 18:08

Подготвен ли е банковият сектор за влизане в Еврозоната?

Каква е готовността на банките за влизане в Еврозоната, какво трябва да знае Бизнесът и населението? Разговор с акценти по тези въпроси доц. д-р Джемс Йоловски – Главен секретар на Асоциацията на банките в България. Еврозоната води ли до повишение на цените и инфлацията и какво показва опитът от другите страни един от въпросите, които вълнуват..

публикувано на 06.06.24 в 16:29

Повишено внимание в изборния ден

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори. "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами. Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните няколко..

публикувано на 06.06.24 в 15:21
Университетска болница „Александровска“

Безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания в УМБАЛ "Александровска"

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще..

публикувано на 06.06.24 в 15:11
Картина на Здравко Александров

"Един самотник в пейзажа" с ретроспекция на ул. "Шипка" 6

Съюзът на българските художници и Галерия "Лоранъ" представят художника Здравко Александров (1911 – 1998) с изложба на негови произведения, които ще можем да разгледаме в галерията на ул. "Шипка" 6 след откриването тази вечер от 18.30 часа. Експозицията е озаглавена "Един самотник в пейзажа" и включва над 110 творби от държавни и..

публикувано на 06.06.24 в 14:32
Кристина Димитрова

Разказ за саксофон и флейта с Кристина Димитрова

Кристина Димитрова (Кристин "Сакс"), е музикант със специалности "Саксофон" и "Флейта"“, но в същността си е мулти жанров музикант. "Абсолютно правилно – многопластов, многожанров, защото искам да обхвана възможно повече стилове музика, които да мога да изпълнявам. Флейтата е много красив инструмент, но саксофонът ми дава много повече..

публикувано на 06.06.24 в 13:13
Картини на Деян Дачевски от 12-ата му самостоятелна изложба

45 животни, пейзажи и плодове - в 12-ата изложба на Деян Дачевски

Артистът Деян Дачевски ще отрие 12-ата си изложба в сградата на Съюза на архитектите тази вечер от 19 ч. Той е подредил 45 платна, рисувани след експозицията му от 2021 г. Сред тях зрителите могат да видят пейзажи - от Родопите, морето, Троян, както любимите му коне, петли, пауни, натюрморти, дори едно голо тяло . " За мен..

публикувано на 06.06.24 в 12:23