Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворства

Св.Николай Чудотворец-Самоков
Снимка: фотомоменти.бг

Надя Розева: История по пътя, за последния изграден храм в Самоков, който е възстановен, благодарение на добри хора - храм “Св. Николай Чудотворец” в Самоков. Отскоро е отворен отново, благодарение на вярата и усилията на младия отец Емилиян Дамянов, неговото семейство и други поддръжници:

"Първата ми среща с храма бе преди няколко месеца. Църквата е отворена в 2019, била е затворена без богослужения по времето на комунизма. Иконостасът е прекрасен, има подписани неща от Станислав Доспевски. Бях изключително впечатлена. Поговорих с майката на отец Дамянов. Тя разказа, че има нужда иконостасът да бъде възстановен в първоначалния си вид. Призивът ми е да се обединим около тази кауза и да бъде възстановен.

Счита се, че в двора са костите на Паисий Хилендарски - в съседна къща е намерен вързоп с медальон "На Паисий", има паметна плоча, но не е съвсем сигурно, че гробът е негов. Говорих с мои колеги реставратори и архитекти, всички са на мнение, че когато не можем да постигнем успех по официалния ред, трябва да се намеси и гражданското общество. Но да не се разчита на усилията само на една шепа хора, които студуват в църквата. Важното е реставрацията да е по най-автентичния начин. Не се съмнявам, че средства ще бъдат събрани." 

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнувайте трети март в зала „България“

Необичайно и красиво, така вече традиционно за Зала "България" и за пръв път с изнесено студио там, обичащите българска музика имат своето място и време. Началото с Лили Големинова е вече тук, следващите гости ще бъдат качвани веднага след появата им пред микрофоните ни. През останалото време - само хубава българска музика по Радио София! „Залата е..

публикувано на 03.03.24 в 09:38

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02

Пробуждане с хоро

Цецо Христов за „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 11 ч. на пл. "Света Неделя": "Най-съществено е единението на хората, генерираме положителна енергия. Надявам се поне на 500 танцуващи на пл.Света Неделя. Има и чужденци, които се включват в самите хорца. Няма да има сцена, ще го проведем под формата на неделен мегдан, ще танцуваме ръка за..

публикувано на 02.03.24 в 11:27
С Георги Колев и Надя Димитрова

Станах човека, който искам да бъда, за да постигна целта си

Целепостигане e целодневен семинар за насърчаване за постигане на личните ни цели и предизвикателствата пред това. Подробностите - от Надя Димитрова и Георги Колев: "Ползваме думате целезареждане. Има съвети към целеполагане, но тя звучи механично и е лишена от емоции. Голямата тайна според нашите преживявания и практики е да намериш истинската..

публикувано на 02.03.24 в 10:41

Историята оживява - Райна Кацарова

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 02.03.24 в 16:00